Τονοσαλάτα “Μιμόζα” η τέλεια

Τονοσαλάτα “Μιμόζα” η τέλεια

Σαλάτα “Μιμόζα”.. μια υπέροχη σαλάτα τόνου σε στρώσεις.. Μια σαλάτα που πήρε το όνομά της χάρη στο ζωηρό χρώμα της επάνω στρώσης που μοιάζει με το λουλούδι Μιμόζα. Μια απλή και εύκολη στην παρασκευή της συνταγή (από εδώ) για πολυεπίπεδη ψαροσαλάτα που παρά το γεγονός ότι όλα τα υλικά της είναι και οικονομικά και εύκολα στην αγορά τους, είναι μια τέλεια σαλάτα για να την σερβίρετε στο οικογενειακό τραπέζι, σαν ορεκτικό ή και κυρίως γεύμα ή δείπνο, αλλά και επίσημο και γιορτινό τραπέζι σας. 

Μπορείτε πάντα να προσαρμόσετε αυτή τη συνταγή στις προτιμήσεις σας δηλ. αντί για τόνο σε λάδι μπορείτε να πάρετε τόνο σε νερό ή και κάποιο άλλο είδος κονσερβοποιημένου ψαριού όπως σολομό ή σαρδέλα ή ακόμα και σκουμπρί. Επίσης όταν τοποθετήσετε το κρεμμύδι μπορείτε μαζί να προσθέσετε και λίγο τριμμένο μήλο και τέλος μπορείτε να αναμίξετε τη μαγιονέζα με γιαούρτι σε ποσότητα επιλογής σας. Μια συνταγή για την τέλεια σαλάτα που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε.

Υλικά συνταγής

  • 1 κονσέρβα τόνου σε λάδι (160 γρ.)
  • 200 γρ. καρότα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
  • 4 μέτρια αυγά καλά βρασμένα 
  • 200 γρ. πατάτες βρασμένες και καθαρισμένες
  • 150 γρ. τυρί γκούντα ή ένταμ
  • 100 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. μαγιονέζα
  • αλάτι
  • άνηθος ή μαϊντανός

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βράζετε καλά τις πατάτες, τα καρότα και τα αυγά, τα αφήνετε να κρυώσουν πολύ καλά και τα ξεφλουδίζετε. Μπορείτε να τα φτιάξετε από την προηγούμενη ημέρα και να τα αφήσετε στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε. 
  2. Μεταφέρετε τον τόνο από την κονσέρβα σε σουρωτήρι, τον στραγγίζετε καλά και μετά τον πολτοποιείτε σε μικρά κομμάτια με ένα πιρούνι. Παίρνετε ένα επίπεδο πιάτο σερβιρίσματος και στη βάση του απλώνετε, την πρώτη στρώση της σαλάτας, με τον τόνο σε σχήμα στρογγυλό ή άλλο επιλογής σας με το αντίστοιχο τσέρκι.
  3. Ανάμεσα σε όλες τις στρώσεις της σαλάτας θα απλώσετε μια λεπτή στρώση μαγιονέζας (για να σταθεροποιηθεί η σαλάτα) οπότε καλύπτετε όλη την επιφάνεια του τόνου ομοιόμορφα με μια στρώση μαγιονέζας.
  4. Διαχωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια από τα βρασμένα αυγά. Με ένα τρίφτη τρίβετε ομοιόμορφα τα ασπράδια αυγών πάνω σε όλη τη στρώση του πολτοποιημένου τόνου με τη μαγιονέζα, τα αλατίζετε ελαφρώς και από πάνω απλώνετε και πάλι μια λεπτή στρώση μαγιονέζας.
  5. Στη συνέχεια, από πάνω τρίβετε το βραστό καρότο, το πασπαλίζετε με 1-2 πρέζες αλάτι και το καλύπτετε μια λεπτή στρώση μαγιονέζας. Από πάνω τοποθετείτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι χωρίς να το καλύψετε με μαγιονέζα για να μην γίνει υπερβολικά “λιπαρή” η σαλάτα.
  6. Μετά προσθέτετε τη στρώση με βραστές πατάτες τριμμένες, τις αλατίζετε και τις καλύπτετε με μαγιονέζα. Τρίβετε και το τυρί πάνω από τις πατάτες και το αλείφετε και αυτό με μια στρώση μαγιονέζας.
  7. Τέλος η τελευταία στρώση είναι ο τριμμένος κρόκος αυγού, πασπαλισμένο με 2 πρέζες αλάτι. Ο κρόκος αυγού είναι αυτός που προσθέτει αυτό το συγκεκριμένο χρώμα της Μιμόζας που κάνει τη σαλάτα σας τόσο ελκυστική.
  8. Βάζετε τη σαλάτα σας για τουλάχιστον 1 ώρα πριν τη σερβίρετε. Η μαγιονέζα θα “μουλιάσει” όλες τις στρώσεις και όλες οι γεύσεις θα ενσωματωθούν. Γαρνίρετε με άνηθο ή μαϊντανό και … καλή σας όρεξη!

ΣημείωσηΗ γεύση της σαλάτας ΔΕΝ εξαρτάται από αν θα επιλέξετε το ψιλό ή το χοντρό του τρίφτη για να τρίψετε τα υλικά σας. Μπορείτε να διατηρήσετε τη σαλάτα σας έως και 3 ημέρες στο ψυγείο χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση της. Μπορείτε να έχετε προβρασμένα τα λαχανικά και τα αυγά στο ψυγείο σας και στη συνέχεια να αφιερώσετε 15 λ για να φτιάξετε αυτή τη θρεπτική, νοστιμότατη σαλάτα. 

Δείτε σε φωτογραφίας την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα