Τυρόπιτα με σιμιγδάλι

Τυρόπιτα με σιμιγδάλι

Μια εύκολη συνταγή για μια Τυρόπιτα με σιμιγδάλι και τρία τυριά. Μια υπέροχη πίτα για να την απολαύσετε όλες τις ώρες σκέτη ή σαν ορεκτικό η συνοδευτικό.

Υλικά συνταγής

  • 5 φλ. τσαγιού γάλα
  • 1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό 
  • 6 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 1/2 κιλό τυρί φέτα θρυμματισμένη με πιρούνι
  • 1/2 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη 
  • 1/2 φλ. τσαγιού γραβιέρα ήπιας γεύσης τριμμένη
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • 1 φλ. τσαγιού βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε το γάλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτετε τμηματικά, λίγο λίγο [σαν ψιλόβροχο] το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας διαρκώς για να μη κολλήσει. Μόλις πήξει το μείγμα, το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να μισοκρυώσει, ανακατεύοντάς το ανά διαστήματα.
  2. Μόλις μισοκρυώσει προσθέτετε 1 κ.σ. βούτυρο, τη θρυμματισμένη φέτα, τα τριμμένα κίτρινα τυριά και τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύετε καλά μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως τα υλικά.
  3. Αλείφετε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί Νο. 38. Στρώνετε καλά στη βάση τα τα μισά φύλλα κρούστας βουτυρωμένα καλά ένα, ένα. Απλώνετε από πάνω το μείγμα τυριών και το σκεπάζετε με τα φύλλα που προεξέχουν περιμετρικά του ταψιού. Σκεπάζετε τη πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα. Γυρίζετε τα φύλλα που περισσεύουν περιμετρικά προς τη βάση για να θωρακίσετε καλά το μείγμα.
  4. Αλείφετε με το υπόλοιπο βούτυρο το φύλλο στην επιφάνεια, χαράζετε σε κομμάτια, με κοφτερό μυτερό μαχαιράκι, τα επάνω μόνο φύλλα, τα ραντίζετε με νερό και ψήνετε τη τυρόπιτα σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, για 45-50 λ ή μέχρι να ψηθούν, ροδίσουν και γίνουν τραγανά τα κάτω και επάνω φύλλα.

Σημείωση: Αν η κεφαλογραβιέρα σας είναι ήπιας γεύσης και όχι πολύ αλμυρή, μπορείτε να βάλετε 1 φλ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα αντί για 1/2 φλ. και να μη βάλετε καθόλου γραβιέρα.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Τυρόπιτα με σιμιγδάλι