Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ζυμαρικά

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά είναι απόλυτα εναρμονισμένα με τις διατροφικές ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας, φτιάχνονται εύκολα και εμπλουτίζονται με μια ποικιλία της οικιακής οικονομίας: το κρέας, το γάλα, το τυρί, τα όσπρια και το ταχίνι. Άλλωστε πάντα τα ζυμαρικά υπήρξαν μια από τις αγαπημένες γεύσεις μικρών και μεγάλων, ενώ παράλληλα αποτελούν μια ανεξάντλητηπηγή έμπνευσης με παραλλαγές.

Συντήρηση
Τα ζυμαρικά συντηρούνται εύκολα. Η μόνη φροντίδα που πρέπει να λάβει ο καταναλωτής είναι να τα αποθηκεύει σε ξηρό και δροσερό μέρος. Οι πάστες νωπών ζυμαρικών (ραβιόλια κ.λ.π.) συντηρούνται στο ψυγείο ένα έως τρεις μήνες, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Τα ζυμαρικά βράζονται σε άφθονο αλατισμένο νερό. (2,5 -3 λίτρα νερού για 250 γρ. ζυμαρικών). Ο χρόνος βρασμού δίδεται συνήθως από τον παρασκευαστή. Η τάση που επικρατεί πάντως είναι ότι πρέπει να κρατάνε κάπως στο δάγκωμα, να είναι al dente, κατά τους Ιταλούς.

Ζυμαρικά και Υγεία

Πρόκειται ωστόσο για μια τροφή που θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή και μέτρο από τους διαβητικούς και όσους έχουν σε υψηλά επίπεδα τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Επιπρόσθετα, αντενδείκνυται σε διαιτολόγια για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Όσον αφορά τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, η ποσότητα των φυτικών ινών είναι ιδιαίτερα υψηλή, επομένως μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων δυσκοιλιότητας. Παράλληλα, ρυθμίζουν καλύτερα τη γλυκόζη στο αίμα, με αποτέλεσμα να αποτελούν όπλο στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη.
Συμπερασματικά, τα ζυμαρικά βρίσκονται στη βάση της Μεσογειακής Πυραμίδας, όμως θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο όσον αφορά την ποσότητα. Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι καταναλωτές θα πρέπει να πάψουν να πιστεύουν ότι τα ζυμαρικά είναι προνόμιο μόνο των ‘΄αδύνατων’’ και να κατανοήσουν ότι έχουν και αυτοί το δικαίωμα να τα καταναλώνουν μέχρι 1 φορά την εβδομάδα.

Εάν βράσετε ζυμαρικά και δεν τα καταναλώσετε άμεσα, μπορείτε να τα διατηρήσετε ως εξής:

1) Tα κρυώνετε, βυθίζοντάς τα σε κρύο νερό κάτω από τη βρύση.

2) Στη συνέχεια τα σουρώνετε, τα στεγνώνετε καλά, προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο και τα τοποθετείτε στη συντήρηση του ψυγείου.

3) Όταν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε τα ζυμαρικά, τα ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό.

 

Κατηγορία: Tips

images (3)

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ζυμαρικά

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.