Το τέλειο σπιτικό παστίτσιο

Το τέλειο σπιτικό παστίτσιο

Ένα υπέροχο σπιτικό παστίτσιο. Ένα αγαπημένο από μικρούς και μεγάλου, παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, που διαδίδεται από γενιά σε γενιά. Εδώ σας δίνουμε μια ακόμα απλή και εύκολη συνταγή για ένα παστίτσιο με το κλασικό γνωστό, τρύπτιχο της επιτυχίας δηλ. μακαρόνια, κιμά και μπεσαμέλ που φτιάχνανε οι μαμάδες κι οι γιαγιάδες μας και δεν το χορταίναμε ποτέ. Πλούσιο σε γεύση, χορταστικό ότι πρέπει για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.

Υλικά συνταγής

  • Για τα μακαρόνια:
  • ½ κιλό μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο
  • 1 ½ κ.σ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. πικάντικη γραβιέρα τριμμένη
  • Για τη σάλτσα κιμά:
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ
  • 50 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 μπαστουνάκι κανέλας 
  • αλάτι πιπέρι
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
  • Για τη μπεσαμέλ: 
  • 1 λίτρο γάλα
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο + λίγο έξτρα για πασπάλισμα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ½ φλ. τσαγιού βούτυρο (110 γρ. περίπου)
  • ¾ φλ. τσαγιού (105 γρ. περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα μακαρόνια: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με τουλάχιστον 5 λίτρα, αλατισμένο με  τη 1 ½ κ.σ. αλάτι, κοχλαστό νερό βράζετε τα μακαρόνια σας, σε δυνατή φωτιά, 2 λ λιγότερο από το χρόνο που αναφέρεται στη συσκευασία. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε στην άκρη. 
  2. Για τη σάλτσα κιμά: Σε άλλη ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 5 λ. Στη συνέχεια προσθέτετε το κιμά και ανακατεύετε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, για 5 λ περίπου ή μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς, φροντίζοντας να διαλύετε τα “γρομπαλάκια” του κιμά.
  3. Σβήνετε με το κρασί συνεχίζετε το μαγείρεμα για 3-4 λ. Προσθέτετε τα ντοματάκια, το πελτέ, τη ζάχαρη, τη δάφνη, τη κανέλα αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε, μειώνετε τη θερμοκρασία με μέτρια προς χαμηλή και αφήνετε το κιμά να σιγοβράσει για 30 λ περίπου ή μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του και πήξει η σάλτσα. Δύο λ πριν κλείσετε τη φωτιά, προσθέτετε το μαϊντανό, ανακατεύετε καλά, τσεκάρετε το αλάτι, αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και πετάτε το στικ κανέλας. 
  4. Για τη μπεσαμέλ: Σε ένα μεγάλο κατσαρόλι, ζεσταίνετε το γάλα μαζί με 2 πρέζες μοσχοκάρυδο και 1 φύλλο δάφνης φροντίζοντας να μη πάρει βράση. Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ρίχνετε το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς και ζωηρά με σύρμα μέχρι να γίνει ένα σώμα. Ρίχνετε σταδιακά το γάλα, λίγο τη φορά ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ και να είναι σχετικά, όχι τελείως, παχύρευστη. Προσθέτετε αλάτι πιπέρι και 2 πρέζες μοσχοκάρυδο, ανακατεύετε, σκεπάζετε τη κατσαρολίτσα με το καπάκι της και την αποσύρετε από τη φωτιά. 
  5. Για τη συναρμολόγηση: Αλείφετε με τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο ένα ταψί με διάσταση βάσης 35×25 εκ. και τουλάχιστον 6 εκ. βάθος, ρίχνετε μέσα τα σουρωμένα μακαρόνια, προσθέτετε τα 100 γρ. τριμμένης γραβιέρας, 2 μεγάλες κ.σ. από τη μπεσαμέλ και 2 κ.σ. από το κιμά. Τα ανακατεύετε μέσα στα μακαρόνια φροντίζοντας να πάνε παντού.
  6. Τα στρώνετε, όσο γίνεται, να έλθουν σε ίδιο ύψος πιέζοντάς τα προς τα κάτω και από πάνω απλώνετε όλη την σάλτσα του κιμά. Ισιώνετε με σπάτουλα και το κιμά και πάνω το κιμά στρώνετε ισομερώς τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με τα υπόλοιπα 50 γρ. τριμμένης γραβιέρας, με λίγο μοσχοκάρυδο και με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνετε το παστίτσιο σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 1 ώρα ή μέχρι η κρούστα της μπεσαμέλ πάρει ένα μελί χρώμα. Το αφήνετε 1 ώρα να κρυώσει και μετά το σερβίρετε. 

πηγή