Το τέλειο κέικ με φράουλες Eton Mess (Ίτον Μες)

Το τέλειο κέικ με φράουλες Eton Mess (Ίτον Μες)

Eton Mess (Ίτον Μες). Ένα παραδοσιακό Αγγλικό γλυκό που βασικά αποτελείται από φράουλες,σπασμένη μαρέγκα και πηχτή σαντιγί. Το όνομα του γλυκού, προέρχεται από το Αγγλικό κολέγιο Eton και το mess που σημαίνει ακαταστασία, χάος λόγω της αρχικής εμφάνισής του με το άναρχο ανακάτεμα των υλικών.

Η ιστορία του γλυκού: Το διάσημο κολέγιο Ίτον (Eton College) θεωρείται το κορυφαίο σχολείο της Βρετανίας τους τελευταίους 6 αιώνες. Το επιδόρπιο με το όνομα ‘Ιτον Μες, σερβιριζόταν στο φημισμένο κολέγιο κάθε χρόνο τη 4η Ιουνίου κατά τη διάρκεια αγώνα κρίκετ εναντίον του Harrow School. Αναφέρεται για πρώτη φορά σε έντυπη μορφή το 1893 και το 1903 άρχισε να σερβίρετε και στα καταστήματα στην Αγγλία χρησιμοποιώντας στρώσεις από φράουλες, (ενίοτε και μπανάνες και άλλα φρούτα εποχής) και αργότερα προστέθηκαν στρώσεις σπασμένης μαρέγκας για καλύτερη υφή και γεύση.

Με τα χρόνια βλέπουμε πολλές παραλλαγές με διάφορες συνταγές, όπως αυτή που σας δίνουμε πιο κάτω (από εδώ) με βάση ένα λεπτό στρώμα κέικ καλυμμένο με το “Ιτον Μες δηλ. με σαντιγί σπασμένες μαρέγκες και φράουλες. 

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ:
  • 200 γρ. βούτυρο μαλακωμένο καλά σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 200 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 4 αυγά μεσαίου μεγέθους
  • 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
  • 300 γρ. μέτριες φράουλες, κομμένες στη μέση
  • 3 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • Για την επικάλυψη:
  • 4-5 φωλιές μαρέγκας (μπεζέδες) έτοιμες εμπορίου, 5 εκ. περίπου η μία
  • 250 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά, κρύα
  • 75 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 200 γρ. φράουλες κομμένες σε φέτες

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 185 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 170 βαθμούς στον αέρα και βουτυρώνετε ένα τετράγωνο ταψί με διάσταση βάσης 25×25 εκ. περίπου και στρώνετε στη βάση του χαρτί ψησίματος. Το αφήνετε στην άκρη. 
  2. Για το κέικ: Βάζετε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε καλά σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα, μέχρι να ενσωματωθούν και αφρατέψει το μείγμα. Ρίχνετε τα αυγά, ένα τη φορά, συνεχίζοντας το χτύπημα μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια, προσθέτετε το αλεύρι, τη βανίλια, τη κρέμα γάλακτος και συνεχίζετε το χτύπημα. Τα χτυπάτε μόνο όσο είναι απαραίτητο για να ενσωματωθούν πλήρως. Μόλις ενσωματωθούν σταματάτε αμέσως το χτύπημα. Μην τα παραχτυπήσετε διότι θα “σφίξει” το κέικ. 
  4. Ρίχνετε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί και το απλώνετε ισομερώς. Από πάνω στρώνετε ομοιόμορφα τις φράουλες με τη κομμένη πλευρά του προς τα κάτω. Πασπαλίζετε τις φράουλες με τις 3 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη.
  5. Ψήνετε το κέικ σας στο προθερμασμένο φούρνο (στη κάτω σχάρα στις αντιστάσεις ή στη μεσαία σχάρα στον αέρα) για 25-30 λ περίπου ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνή και καθαρή. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε 10 λ να “σταθεί” και μετά το μεταφέρετε μαζί με τη λαδόκολλα (για να κρατήσει το κέικ τους χυμούς της φράουλας) σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς. Όταν κρυώσει καλά το μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος. 
  6. Για την επικάλυψη: Βάζετε τη κρύα κρέμα γάλακτος σε μπολ και τη χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί. Μόλις η σαντιγί σας “στέκεται” σταματάτε αμέσως το χτύπημα. 
  7. Απλώνετε τη σαντιγί πάνω από το στρώμα φράουλας στο κέικ. Χοντρο-θρυμματίζετε τις μαρέγκες και τις στρώνετε πάνω από τη σαντιγί, φροντίζοντας να βυθίσετε κάποια κομμάτια μέσα στη σαντιγί. Τέλος διακοσμείτε με τις κομμένες σε φέτες φράουλες. Το κόβετε σε μερίδες και σερβίρετε. 

 

 

 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Το τέλειο κέικ με φράουλες Eton Mess (Ίτον Μες)