Το τέλειο Χριστουγεννιάτικο κέικ φρούτων με ουίσκι

Το τέλειο Χριστουγεννιάτικο κέικ φρούτων με ουίσκι

Το τέλειο πικάντικο με μυρωδάτα μπαχαρικά Χριστουγεννιάτικο κέικ φρούτων με ουίσκι. Μια εύκολη συνταγή για να απολαύσετε το καλύτερο κέικ φρούτων που έχετε φάει εσείς και οι καλεσμένοι σας τις γιορτινές μέρες. Η μαγεία αυτού του κέικ δεν είναι μόνο τα τέσσερα φρούτα αλλά και τα τρία διαφορετικά μπαχαρικά που του δίνουν μια απίστευτη γεύση.

Υλικά συνταγής

  • 350 γρ. αποξηραμένους χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • 200 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
  • 300 γρ. σταφίδες μαύρες κορινθιακές
  • 200 γρ. σταφίδες σουλτανίνας
  • 250 ml (1 φλ.) ουίσκι + 2 κ.σ. επιπλέον
  • 250 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. (1 φλ.) σκούρα καφέ ζάχαρη
  • 60 γρ. μελάσα ή μέλι
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 4 αυγά
  • 375 γρ. (2 1/2 φλ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.σ. κάρδαμο
  • 3 κ.γ. κανέλα
  • 1 ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 220 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, (τα 100 γρ. καβουρδισμένα)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Με ένα ψαλίδι κουζίνας κόβετε τους αποξηραμένους χουρμάδες και τα δαμάσκηνα σε κομματάκια 1 εκ. και τα τοποθετείτε σε ένα μεγάλο γυάλινο ή κεραμικό μπολ. Στο ίδιο μπολ προσθέτετε τις σταφίδες και το 1 φλ. ουίσκι και τα ανακατεύετε καλά. Καλύπτετε το μπολ και τα αφήνετε να μουλιάσουν για 4 τουλάχιστον ώρες, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.  
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις. Στρώνετε τα τοιχώματα και τη βάση ενός στρογγυλού ταψιού με διάμετρο βάσης 22 εκ., με 3 στρώσεις χαρτί ψησίματος, φροντίζοντας να προεξέχουν περιμετρικά από τις άκρες του ταψιού κατά 4-5 εκ. 
  3. Βάζετε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη μελάσα ή μέλι και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάτε μέχρι να έχετε ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα. Προσθέτετε τα αυγά, ένα τη φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  4. Ρίχνετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κάρδαμο, τη κανέλα και το μοσχοκάρυδο και χτυπάτε να ενσωματωθούν. Αφήνετε το μίξερ, προσθέτετε στο μείγμα τα φρούτα με το κονιάκ και τα 100 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα και ανακατεύετε με σπάτουλα να ενσωματωθούν. Ρίχνετε το έτοιμο μείγμα στο ταψάκι, ισιώνετε την επιφάνεια του και “χτυπάτε’το ταψί  2-3 φορές στο πάγκο εργασίας σας για να “κάτσει” το μείγμα. 
  5. Στρώνετε στην επιφάνεια του γλυκού τα 120 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα (βλέπε φωτογραφία). Τυλίγετε το ταψί με 3 στρώσεις λεπτό χαρτί ψησίματος, αφήνοντας αρκετό περιθώριο στην επιφάνεια, πάνω από το χαρτί που προεξέχει κατά 4-5 εκ. 
  6. Ασφαλίζετε καλά το χαρτί ψησίματος με σπάγκο κουζίνας και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 2:45 – 3 ώρες. Στις 2:45 ώρεςκάνετε το πείραμα με την οδοντογλυφίδα και αν βγει στεγνή και καθαρή το κέικ είναι έτοιμο. Διαφορετικά το ψήνετε για 15 λ περίπου επιπλέον.
  7. Αφαιρείτε το κέικ σας από τη φούρνο και με ένα πινέλο βουρτσίζετε την επιφάνειά του με τις 2 κ.σ. επιπλέον ουίσκι. Το αφήνετε στο ταψάκι να κρυώσει εντελώς και μετά το ξεφορμάρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Καλά Χριστούγεννα

28

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Το τέλειο Χριστουγεννιάτικο κέικ φρούτων με ουίσκι