Η τέλεια αφράτη κολοκυθοτυρόπιτα

Η τέλεια αφράτη κολοκυθοτυρόπιτα

Μια υπέροχη, αφράτη κολοκυθοτυρόπιτα, που με τα φρέσκα τρυφερά κολοκυθάκια με τους κολοκυθοανθούς τους, προαιρετικά, τα δυο ειδών αγαπημένα τυριά, το άρωμα δυόσμου θα σας κατακτήσει με την υπέροχη γεύση της. Μια συνταγή (από εδώ) για μια πίτα που σίγουρα θα εντυπωσιάσει με τη γεύση της εσάς και όσους τη δοκιμάσουν.

Υλικά συνταγής

  • ½ κιλό φύλλο κρούστας
  • Για τη γέμιση:
  • 1 ½ κιλό τρυφερά κολοκυθάκια ή 1 κιλό κολοκυθάκια και ½ κιλό κολοκυθοανθούς
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα με το φύλλωμα
  • 2 φλ. τσαγιού θρυμματισμένη φέτα
  • 1 φλ. τσαγιού τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη κεφαλογραβιέρα
  • 4 αυγά
  • ¾ φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα 
  • 1 φλ. τσαγιού γάλα
  • ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + επιπλέον για το λάδωμα των φύλλων
  • ¾-1 φλ. τσσαγιού φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Τρίβετε τα κολοκυθάκια στο χοντρό του τρίφτη, τα πασπαλίζετε με αλάτι και τα αφήνετε σε σουρωτήρι για 20 λ να φύγουν τα πολλά υγρά τους. Στη συνέχεια τα στύβετε καλά με τα χέρια σας, για να φύγουν όλα τα υγρά τους και τα τοποθετείτε σε μεγάλο πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί. Αν έχετε διαλέξει τους κολοκυθοανθούς του πλένετε, τους ψιλοκόβετε και τους αφήνετε στην άκρη.
  2. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ¼ φλ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνετε τα κρεμμυδάκια, τους ψιλοκομένους κολοκυθοανθούς και το ρύζι και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, για 2 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και γυαλίσει το ρύζι. Προσθέτετε ½ φλ. τσαγιού νερό και τα αφήνετε να βράσουν για 5 λ περίπου ή μέχρι να μείνουν να απορροφήσουν το νερό και μείνουν με το λαδάκι τους.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα τριμμένα κολοκυθάκια, το περιεχόμενο του τηγανιού, το υπόλοιπο ¼ φλ. ελαιόλαδο, το ½ φλ. γάλα και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τον 1 κρόκο αυγού και τα ανακατεύετε να αναμιχθούν πολύ καλά. Λαδώνετε ένα μέτριο ταψάκι και στρώνετε τα μισά φύλλα λαδωμένα ένα ένα. Ρίχνετε το μείγμα γέμισης, το στρώνετε ομοιόμορφα και το σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα και πάλι λαδωμένα ένα ένα. 
  4. Χαράζετε μόνο τα επάνω φύλλα της πίτας σε κομμάτια, χτυπάτε το κρόκο αυγού με το υπόλοιπο ½ φλ. γάλα και περιχύνετε καλά τη πίτα. Τη ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180°C φούρνο για 45-50 λ. Τη βγάζετε από το φούρνο την αφήνετε για 15 λ περίπου να “σταθεί” τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Η τέλεια αφράτη κολοκυθοτυρόπιτα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.