Τάρτες ατομικές με σπανάκι και κρούστα γιαουρτιού

Τάρτες ατομικές με σπανάκι και κρούστα γιαουρτιού

Πεντανόστιμες ατομικές τάρτες με τραγανή βάση, γέμιση με σπανάκι και μυρωδάτο δυόσμο,  καλυμμένες με μείγμα γιαουρτιού. Μια συνταγή για ένα εξαιρετικό ορεκτικό για να το σερβίρετε όχι μόνο στο οικογενειακό τραπέζι αλλά στα τραπέζια σας με τους καλεσμένους και ιδιαίτερα στα γιορτινά.

Υλικά συνταγής

  • Για τη βάση/ταρτάκια
  • 16 στρογγυλά ατομικά τεμάχια ζύμης κουρού (στα Σούπερ Μάρκετ, στα ψυγεία με τις ζύμες σε συσκευασίες των 450 γρ. με 20 τεμάχια)
  • 16 ατομικές φόρμες για τάρτα ή φόρμα με θήκες για μάφιν
  • λίγο ελαιόλαδο για τις φόρμες
  • Για τη γέμιση με σπανάκι
  • 700 γρ. φρέσκο σπανάκι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο ( περίπου 850 γρ. ακαθάριστο) ή  έτοιμο καθαρισμένο και συσκευασμένο από Σούπερ Μάρκετ
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • τα φύλλα από 1 ματσάκι φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα ή 1 κ.σ. αποξηραμένος δυόσμος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το μείγμα κρούστας επικάλυψης 
  • 700 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 4 αυγά, προτιμάμε βιολογικά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. σουσάμι, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να ροδίσει

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη γέμιση με σπανάκι: Ζεσταίνετε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, για 7-8 λ. Προσθέτετε το σπανάκι και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί και στεγνώσει εντελώς, για περίπου 8 λ. Αν μετά τα 8 λεπτά υπάρχουν ακόμα υγρά, δυναμώνετε τη φωτιά ώστε να εξατμιστούν. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το δυόσμο και αλατοπίπερο και ανακατεύετε. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.
  2. Για το μείγμα κρούστας επικάλυψης: Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά, προσθέτετε το γιαούρτι και αλατοπίπερο και ανακατεύετε πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο, μέχρι να το χρειαστείτε.
  3. Για τη βάση/Ταρτάκια: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλείφετε τις ατομικές φόρμες με ελαιόλαδο και στρώνετε μέσα τα στρογγυλά τεμάχια ζύμης, καλύπτοντας τόσο τον πυθμένα όσο και τα τοιχώματά τους.
  4. Σκεπάζετε τη ζύμη με μικρά κομμάτια από λαδόκολλα και γεμίζετε με ρύζι, έτσι ώστε, όταν ψηθεί η ζύμη, να μη φουσκώσει και χαλάσει το σχήμα της. Ψήνετε για 10 λεπτά, αφαιρείτε τη λαδόκολλα με το ρύζι και αφήνετε τις βάσεις να κρυώσουν καλά.
  5. Μοιράζετε τη γέμιση στις βάσεις και από πάνω απλώνετε ισομερώς το μείγμα κρούστας. Πασπαλίζετε με το σουσάμι και ψήνετε για άλλα 25 λ ή μέχρι να πήξει το γιαούρτι και να πάρει σκούρο καφετί χρώμα. Αφήνετε τα ταρτάκια να σταθούν για 1/2 ώρα πριν τα ξεφορμάρετε. Τα σερβίρετε χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Tips: 

  • Αντί για σπανάκι μπορείτε να βάλετε λάπαθα, τα οποία έχουν φίνα και κάπως ξινούτσικη γεύση. Θα τα βρείτε σε αρκετές βιολογικές λαϊκές αγορές αλλά και σε κάποιες συμβατικές και στην Κεντρική Αγορά. Πριν τα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να τα ζεματίσετε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 2 λ.
  • Με τα υλικά που αναφέρονται στη συνταγή, αντί για ατομικά ταρτάκια, μπορείτε να φτιάξετε μία μεγάλη τάρτα 26-28 εκ. χρησιμοποιώντας ένα φύλλο ζύμης κουρού, σκολουθώντας την ίδια διαδικασία δηλ. πρώτα θα ψήσετε το φύλλο, και εν συνεχεία και την τάρτα, λίγα λεπτά επιπλέον.

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Τάρτες ατομικές με σπανάκι και κρούστα γιαουρτιού