Τάρτα με βάση όρεο γέμιση καραμέλας με καρύδια και σοκολάτα

Τάρτα με βάση όρεο γέμιση καραμέλας με καρύδια και σοκολάτα

Μια υπέροχη τάρτα ψυγείου με τραγανή βάση όρεο και γέμιση με στρώση λιωμένης καραμέλας με καρύδια και στρώση με πλούσια γκανάς σοκολάτας. Μια συνταγή (από εδώ) για μια τάρτα με εξαιρετική γεύση και υφή που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε. Τολμήστε να αλατίσετε τη σοκολάτα για να διαπιστώσετε την υπέροχη γεύση της αλατισμένης σοκολάτας και έτσι να απολαύστε την απόλυτη τάρτα. 

Υλικά συνταγής

  • Για τη τραγανή βάση όρεο:
  • 25 μπισκότα όρεο, θρυμματισμένα στο multi
  • 5 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο + επιπλέον για άλειμμα φόρμας
  • Για τη στρώση καραμέλας καρυδιών:
  • 230 γρ. μαλακές καραμέλες γάλακτος (30 περίπου καραμελίτσες) (αγελαδίτσα, Λάβδας κ.λ.π.)
  • 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1 ¼ φλ. τσαγιού κομμένα σε μέτρια κομμάτια, καβουρδισμένα καρύδια [*] 
  • Για τη στρώση γκανάς σοκολάτας:
  • 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 2 φλ. τσαγιού σταγόνες σοκολάτας μαύρης κουβερτούρας 
  • χοντρό αλάτι για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη βάση όρεο: Βουτυρώνετε τη βάση και τα τοιχώματα μιας στρογγυλής φόρμας με αποσπώμενη βάση 23 εκ. Θρυμματίζετε σε σκόνη, σε μούλτι ή μπλεντερ, τα μπισκότα όρεο, προσθέτετε τις 5 κ.σ. λιωμένο βούτυρο και τα αναμιγνύετε καλά. Τα ρίχνετε στη φόρμα και τα απλώνετε ομοιόμορφα, πιέζοντάς τα ελαφρώς με τα χέρια σας, στη βάση και στις πλευρές της φόρμας σε ύψος 2,5-3 εκ. περίπου. Βάζετε τη βάση σας στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.
  2. Για τη στρώση καραμέλας καρυδιών: Σε ένα πυρίμαχο μπολ βάζετε τις καραμέλες γάλακτος μαζί με 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος και τα λιώνετε σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων, σε υψηλή ισχύ, ανακατεύοντας ανά 20 δευτερόλεπτα, για 2-3 λ ή μέχρι να λιώσουν καλά οι καραμέλες.
  3. Τις βγάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε το αλάτι, ανακατεύετε, προσθέτετε τα καβουρδισμένα καρύδια ανακατεύοντας απαλά να ενσωματωθούν ομοιόμορφα. Στη συνέχεια απλώνετε ισομερώς, τη καραμέλα με τα καρύδια,  σε μια στρώση πάνω από από τη βάση όρεο και  ξαναβάζετε τη φόρμα στο ψυγείο να σφίξει ελαφρώς η καραμέλα. 
  4. Για τη στρώση γκανάς σοκολάτας: Σε ένα πυρίμαχο μπολ βάζετε το υπόλοιπο 1 φλ. κρέμας γάλακτος και τις σταγόνες σοκολάτας και τα λιώνετε σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας συχνά ή στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 1 λ και 15 δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας ανά 20 δευτερόλεπτα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. 
  5. Την αποσύρετε από τη φωτιά, την αφήνετε για 1 λ, την ανακατεύετε και τη στρώνετε ομοιόμορφα πάνω από τη στρώση καραμέλας-καρυδιών. Πασπαλίζετε προαιρετικά από πάνω λίγο χοντρό αλάτι και τη βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει καλά να να ΄σφίξει” για 2 περίπου ώρες. Βγάλτε τη από τη ψυγείο 15 λ πριν τη σερβίρετε και στη συνέχεια τη κόβετε σε κομμάτια και την απολαμβάνετε. 

[*] Για το καβούρδισμα καρυδιών. Καβουρδίζετε ολόκληρα τα καρύδια σας με δύο τρόπους:

  1. Ή ζεσταίνετε καλά, σε μέτρια φωτιά, ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και καβουρδίζετε τα καρύδια, χωρίς λιπαντική ουσία, ανακατεύοντάς τα συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα για λίγα λεπτά απλά μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους. Τα αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά, τα μεταφέρετε σε πιατέλα και μόλις κρυώσουν καλά τα κόβετε σε μέτρια κομμάτια για να μετρήσετε τη προτεινόμενη δοσολογία (1 ¼ φλ.). 
  2. Ή προθερμαίνετε καλά το φούρνο σας στους 180 λ, απλώνετε τα καρύδια σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα ψήνετε για λίγα λεπτά, ανακατεύοντάς τα 2 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Μόλις σας μυρίσουν που σημαίνει ότι καβουρδίστηκαν, έβγαλαν το άρωμά τους, τα βγάζετε αμέσως από το φούρνο, τα μεταφέρετε σε πιατέλα και μόλις κρυώσουν τα κόβετε σε μέτρια κομμάτια για να μετρήσετε τη προτεινόμενη δοσολογία (1 ¼ φλ.). 

Διατροφικά στοιχεία: Τάρτα κομμένη σε 10 μερίδες, διατροφικές πληροφορίες για 1 μερίδα (1/10 της τάρτας) Θερμίδες: 682, Συνολικό βάρος: 47g, Κορεσμένο λίπος: 24 γρ., Χοληστερόλη: 59mg, Νάτριο: 262mg, Υδατάνθρακες: 70g, Ζάχαρη: 47g, Πρωτεΐνη: 4g.



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Τάρτα με βάση όρεο γέμιση καραμέλας με καρύδια και σοκολάτα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.