Τάρτα με σπανάκι, φέτα και ψητά ντοματίνια

Τάρτα με σπανάκι, φέτα και ψητά ντοματίνια

Ένα υπέροχο πιάτο με εύκολη, σπιτική ζύμη τάρτας και γέμιση με σπανάκι, φέτα και ανθότυρο. Μια χρονοβόρα και μέτριας δυσκολίας, συνταγή που αξίζει το κόπο να τη δοκιμάσετε για να απολαύσετε ένα υπέροχο πιάτο, σαν ορεκτικό, συνοδευτικό ή και κυρίως γεύμα, για το οικογενειακό αλλά και επίσημο τραπέζι σας. 

Υλικά συνταγής

  • Για τη ζύμη τάρτας:
  • 450 γρ. (3 φλ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κομματάκια 2 εκ. 
  • 40 γρ. τριμμένο πεκορίνο ή παρμεζάνα
  • 1 αυγό
  • 2-3 κ.σ. παγωμένο νερό
  • αλάτι πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο για άλειμμα ταρτιέρας
  • Για τα ψητά ντοματίνια:
  • 480 γρ. ντοματίνια ενωμένα σε τσαμπιά
  • ελαιόλαδο για πασπάλισμα
  • αλάτι πιπέρι
  • Για τη γέμιση:
  • 300 γρ. σπανάκι φρέσκο (καθαρό βάρος)  ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 300 γρ. ρικότα ή ανθότυρο ψιλοκομμένα
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. τρίμμα λεμονιού
  • 5-6 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη ζύμη τάρτας: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνετε με χαρτί κουζίνας το μεγάλο ταψί του φούρνου σας. Σε μπλέντερ τοποθετείτε το αλεύρι και το κρύο βούτυρο σε κομματάκια και τα χτυπάτε μέχρι να έχετε ένα μείγμα σαν τριμμένη φρυγανιά.
  2. Προσθέτετε το πεκορίνο ή τη παρμεζάνα το αυγό, λίγο αλατοπίπερο και το νερό και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Ζυμώνετε με το μείγμα μια στρογγυλή μπάλα, τη καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 20 λ να “ξεκουραστεί”.
  3. Για τα ψητά ντοματίνια: Εν τω μεταξύ, με ένα ψαλίδι κόβετε τα μεγάλα τσαμπιά με ντοματίνια σε μικρότερα τσαμπιά. Τα πλένετε τα πασπαλίζετε με ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνετε και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λ ή μέχρι να αρχίσουν οι ντομάτες να μαλακώνουν ελαφρώς. 
  4. Για τη γέμιση: Καθαρίζετε, πλένετε το σπανάκι, το ψιλοκόβετε, το τοποθετείτε σε σουρωτήρι και το πιέζετε με τα χέρια σας για φύγουν τα πολλά υγρά του. Μετά τοποθετείτε το στραγγισμένο σπανάκι σε μπολ, προσθέτετε τη φέτα, το ανθότυρο, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύετε καλά, ρίχνετε πιπέρι και μετά από δοκιμή αλάτι. Τέλος ρίχνετε και τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 
  5. Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη και ανοίγετε το κάθε μέρος, σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε φύλλο ζύμης πάχους 5 χιλ το καθένα. Λαδώνετε 2 ταρτιέρες με διάσταση βάσης 35 x 11 εκ. (ή αντίστοιχης χωριτικότητας στρογγυλές ταρτιέρες) και στρώνετε τα δύο φύλλα στη βάση και τα τοιχώματά τους. Κόβετε τη περίσσια ζύμη περιμετρικά στα τοιχώματα. Τις τοποθετείτε στο ψυγείο για 20 λ. 
  6. Βγάζετε τις ταρτιέρες από το ψυγείο, στρώνετε χαρτί ψησίματος πάνω από τη ζύμη και τις γεμίζετε με όσπρια ή ρύζι. Τις τοποθετείτε μέσα στο ταψί του φούρνου και τις ψήνετε για 10 λ. Μετά τα 10 λ αφαιρείτε τα όσπρια ή ρύζι και το χαρτί ψησίματος και τις ψήνετε για άλλα 5 λ ή μέχρι να ροδίσουν. 
  7. Τις αφαιρείτε από το φούρνο και στρώνετε το μείγμα με το σπανάκι, μοιρασμένο ισομερώς, πάνω από τις 2 ψημένες ζύμες. Τις ξαναβάζετε στο φούρνο και ψήνετε για 40-45 λ ή μέχρι να ροδίσουν. Τις αφαιρείτε από το φούρνο και μόλις μισοκρυώσουν, τις γαρνίρετε με τα ψητά ντοματίνια και σερβίρετε.

Σημείωση Νο. 1: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 μικρές στρογγυλές, αντί για μακρόστενες ταρτιέρες ή μια μεγάλη. Στη περίπτωση της μεγάλης θα χρειαστείτε λίγο περισσότερο χρόνο ψησίματος.

Σημείωση Νο. 2: Φυσικά μπορείτε πάντα, αντί να φτιάξετε δική σας ζύμη τάρτας, να προμηθευτείτε έτοιμη εμπορίου. Σε αυτή τη περίπτωση, συμβουλευτείτε και ακολουθείστε τις οδηγίες ψησίματος της συσκευασίας. 

Πηγή

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Τάρτα με σπανάκι, φέτα και ψητά ντοματίνια

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.