Τάρτα σοκολάτας με αλατισμένη καραμέλα

Τάρτα σοκολάτας με αλατισμένη καραμέλα

Μια υπέροχη τάρτα σοκολάτας, χωρίς ψήσιμο, μπισκοτένια βάση με αλατισμένη καραμέλα, γέμιση σοκολάτας, γαρνιρισμένη με αλατισμένη καραμέλα και χοντρό αλάτι. Ο υπαινιγμός της αλμύρας θα αναδείξει στο έπακρον την φανταστική πλούσια γεύση της σοκολάτας και θα απογειώσει τη γεύση σας και τη γεύση των καλεσμένων σας. Η τέλεια συνταγή για ένα τέλειο γλύκισμα.

Υλικά συνταγής

  • Για τη βάση:
  • 12 μπισκότα digestive, θρυμματισμένα
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο + λίγο επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • Για τη καραμέλα:
  • 100 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική 
  • 2 κ.σ. γλυκόζη
  • 300 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 1 μεγάλη πρέζα αλάτι χοντρό
  • Για τη στρώση σοκολάτας:
  • 2 ασπράδια αυγών
  • 125 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 300 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 36% λιπαρά
  • 1 κοφτό κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρας, λιωμένη, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 μεγάλη πρέζα αλάτι χοντρό για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη βάση:Θρυμματίζετε, στο μούλτι, τα μπισκότα σε σκόνη, προσθέτετε και το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθούν. Στρώνετε το μείγμα, ισομερώς, στη βάση του ταψιού, πιέζοντας ελαφρώς με τα χέρια σας. Το βάζετε στο ψυγείο να κρυώνει. Βουτυρώνετε και στρώνετε με χαρτί ψησίματος τη βάση ενός ταψιού με διάμετρο βάσης 20 εκ. με αποσπώμενη βάση. 
  2. Για τη καραμέλα: Σε μια κατσαρολίτσα, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνετε 4 κ.σ. νερό, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη και ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Φροντίστε να μαζεύετε από τα τοιχώματα της κατσαρολίτσας τυχόν κρυστάλλους ζάχαρης. Δυναμώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να πάρει το μείγμα σιρόπι/καραμέλας ένα χρυσό χρώμα. 
  3. Εν τω μεταξύ, λίγο πριν να είναι έτοιμο το σιρόπι καραμέλας,  ζεσταίνετε τη κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Μόλις πάρει βράση αφαιρείτε τη κρέμα από τη φωτιά, αφαιρείτε από τη φωτιά και το σιρόπι καραμέλας και ρίχνετε σταδιακά τη καυτή κρέμα γάλακτος μέσα στο σιρόπι καραμέλας ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ενσωματωθούν, προσεκτικά όμως μη “πιτσιλιστείτε” από το καυτό μείγμα. 
  4. Επιστρέφετε τη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 2-3 λ. Την αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει και πήξει. Μόλις κρυώσει ρίχνετε τη μεγαλύτερη ποσότητας της καραμέλας πάνω από τη βάση μπισκότων και την απλώνετε ισομερώς. Κρατάτε στην άκρη την υπόλοιπη καραμέλα για το γαρνίρισμα. Βάζετε πάλι τη βάση με τη καραμέλα στο ψυγείο να κρυώνει. 
  5. Για τη στρώση σοκολάτας: Βάζετε σε μεγάλο μεταλλικό μπολ τα ασπράδια και τη ζάχαρη, τα τοποθετείτε σε μπεν μαρί και ανακατεύετε ζωηρά μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και έχετε ένα λείο μείγμα. Το αφαιρείτε από το μπεν μαρί και το χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα. Σε άλλο μπολ χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος και το εκχύλισμα βανίλιας σε πηχτή σαντιγί.
  6. Ρίχνετε τη λιωμένη (σε θερμοκρασία δωματίου) κουβερτούρα στο μείγμα μαρέγκας ανακατεύοντας να ενσωματωθεί. Προσθέτετε σταδιακά και τη σαντιγί ανακατεύοντας, με αργές, απαλές, κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και έχετε μια αφράτη σοκολατένια κρέμα. Στρώνετε το μείγμα πάνω από τη καραμέλα στο ταψί, ισιώνετε την επιφάνεια και τη βάζετε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και σφίξει καλά.
  7. Όταν κρυώσει καλά, βάζετε τη καραμέλα που έχετε κρατήσει σε κορνέ με λεπτό ακροφύσιο ή σε σακούλα ζαχαροπλαστικής στο οποίο έχετε ανοίξει μια μικρή τρυπούλα και γαρνίρετε με σχέδιο επιλογής σας τη τάρτα. Ξεφορμάρετε τη τάρτα, τη μεταφέρετε σε πιατέλα, τη πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι και σερβίρετε. 

Πηγή

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Τάρτα σοκολάτας με αλατισμένη καραμέλα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.