Τάρτα με πράσα πατάτες και ζαμπόν

Τάρτα με πράσα πατάτες και ζαμπόν

Μια υπέροχη αλμυρή τάρτα με πράσα, πατάτες και ζαμπόν ή αν είναι στις προτιμήσεις σας με μπέικον για πιο πικάντικη και πλούσια γεύση. Μια συνταγή (βασική ιδέα προσαρμοσμένη από εδώ) για μια τάρτα που σίγουρα θα εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση της όσους τη δοκιμάσουν. 

Υλικά συνταγής

  • Για τη ζύμη:
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 115 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου+ επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1 κρόκο μεγάλου αυγού
  • 3-4 κ.σ. κρύο νερό
  • Για τη γέμιση: 
  • 3 μέτριες πατάτες καθαρισμένες
  • 2 πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο + 3-4 μικρά κυβάκια επιπλέον
  • 100 γρ. καπνιστό ζαμπόν σε φέτες, κομμένες σε μικρούς κύβους 
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1/2 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες
  • 1/3 φλ. τσαγιού παρμεζάνα + 3-4 κ.σ. επιπλέον για πασπάλισμα 
  • αλάτι πιπέρι
  • 1 φλ. τσαγιού τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη, κίτρινο τυρί που λιώνει (τσένταρ, γκούντα, ένταμ) 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη ζύμη: Ρίχνετε στο κάδο του μίξερ το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι και το χτυπάτε στη πιο χαμηλή ταχύτητα για 6-7 λ περίπου. Ρίχνετε το κρόκο συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί και προσθέτετε σταδιακά, 1 κ.σ. τη φορά, το κρύο νερό και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε μια ζύμη χωρίς χοντρά ψίχουλα αλλά τελείως λεία που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. 
  2. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, τη καλύπτετε με διαφανή μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 50-60 λ να “ξεκουραστεί”.  Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 220 βαθμούς, βουτυρώνετε μια ταρτιέρα 28 εκ. και την αφήνετε στην άκρη. 
  3. Για τη γέμιση: Βράζετε τις πατάτες σας σε μπόλικο αλατισμένο, κοχλαστό νερό για 15-20 λ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τι βγάζετε με τρυπητή κουτάλα από τη κατσαρόλα και μόλις κρυώσουν τις κόβετε σε λεπτές φέτες. 
  4. Εν τω μεταξύ, σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε καλά το λάδι και τις 2 κ.σ. βούτυρο, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, και σοτάρετε το πράσο με το κρεμμύδι για 7-8 λ ή μέχρι να μαλακώσει το πράσο. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. 
  5. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά, προσθέτετε το γάλα, το 1/3 φλ. παρμεζάνα και λίγο αλατοπίπερο και τα αναμιγνύετε καλά. Προσθέτετε στο μπολ το κρύο μείγμα πράσου-κρεμμυδιού και το ζαμπόν και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. 
  6. Για τη τάρτα: Αλευρώνετε ελαφρώς το πάγκο εργασίας σας, τοποθετείτε επάνω τη μπάλα ζύμης και τη πλάθετε με ένα πλάστη, (αναποδογυρίζοντάς τη και από την άλλη πλευρά και προσθέτοντας επιπλέον λίγο αλεύρι), μέχρι να έχετε ένα “φύλλο” 31 εκ. 
  7. Στρώνετε καλά το “φύλλο” πατώντας το ελαφρώς με τα χέρια σας να “κολλήσει” στη βάση και τα τοιχώματα της ταρτιέρας και με ένα μαχαίρι, τη κόβετε όση ζύμη προεξέχει. Με ένα πιρούνι τρυπάτε τη βάση της ζύμης σε μερικά σημεία και από πάνω, με τη βοήθεια ενός κουταλιού μεταφέρετε και στρώνετε ομοιόμορφα το μείγμα γέμισης. Το 
  8. Πάνω από το μείγμα γέμισης απλώνετε τις φέτες πατάτες, τις αλατίζετε και τις καλύπτετε από πάνω πασπαλίζοντας ισομερώς το τριμμένο κίτρινο τυρί, τις 3-4 κ.σ. παρμεζάνα και τα 3-4 μικρά κυβάκια. 
  9. Για το ψήσιμο: Τοποθετείτε τη ταρτιέρα σας πάνω στο μεγάλο ταψί του φούρνου και τη ψήνετε στο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 45 λ. Ελέγχετε αν τα τυριά σας πάρουν γρήγορα “χρώμα” και σε αυτή τη περίπτωση τη σκεπάζετε χαλαρά με ένα αλουμινόχαρτο. Όταν πάρει ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε 10 λ να “σταθεί” και στη συνέχεια τη σερβίρετε ζεστή.  

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Τάρτα με πράσα πατάτες και ζαμπόν

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.