Τάρτα με σπιτική ζύμη γεμιστή με σπανάκι και φέτα

Τάρτα με σπιτική ζύμη γεμιστή με σπανάκι και φέτα

Μια υπέροχη λαχταριστή τάρτα με σπιτική τραγανή και πεντανόστιμη ζύμη γεμιστή με σπανάκι, φέτα και ανθότυρο. Μια συνταγή (βασική ιδέα προσαρμοσμένη από εδώ) για μια τάρτα με εξαιρετική γεύση μιας και όλες οι γεύσεις μιας πατροπαράδοτης μυρωδάτης σπανακόπιτας είναι μαζεμένες σε μια τραγανή τάρτα/quiche. Απλά δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • Για τη ζύμη τάρτας
  • 250 γρ. (2 φλ. τσαγιού) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 140 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους
  • 40 γρ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
  • 1 αυγό, χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι
  • 2-3 κ.σ. περίπου παγωμένο γάλα ή παγωμένο νερό
  • Για τη γέμιση
  • 450 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο, πλυμένο και χοντροκομμένο
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλειμμα της ταρτιέρας
  • 1/2 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες (προαιρετικά) 
  • 2 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, σε μικρές ροδελίτσες
  • 1 μέτριο πράσο, ψιλοκομμένο 
  • 5-6 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/2 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο (τα λεπτά κλωναράκια του) 
  • αλάτι (με προσοχή λόγω της φέτας), φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 μεγάλα αυγά ελαφρώς χτυπημένα 
  • 100 ml κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών (ή 5 κ.σ. γιαούρτι)
  • 200 γρ. τυρί ρικότα ή ανθότυρο, ψιλοκομμένο ή ψιλοθρυμματισμένο
  • 200 γρ. τυρί φέτα, ψιλοκομμένη ή ψιλοθρυμματισμένη 
  • 2-3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη ζύμη τάρτας: Κοσκινίζετε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ. Ανοίγετε μια λακουβίτσα στο κέντρο του αλευριού και ρίχνετε μέσα το βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού πιέζετε το βούτυρο να αναμιχθεί πλήρως με το αλεύρι ή το τρίβετε με τα χέρια σας μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα. 
  2. Προσθέτετε το τριμμένο τυρί, ανακατεύετε, ρίχνετε το κρόκο αυγού (το ασπράδι θα το χρειαστείτε αργότερα) και παγωμένο γάλα ή νερό ανακατεύοντας να ενσωματωθούν καλά. Μετά συγκεντρώνετε με τα χέρια σας το μείγμα σε μπάλα, το τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και το βάζετε για 1 ώρα στο ψυγείο. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση.
  3. Για τη γέμιση: Καθαρίζετε το σπανάκι, το πλένετε καλά, το χοντροκόβετε, το αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξει καλά και ψιλοκόβετε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν.
  4. Προσθέτετε το στραγγισμένο σπανάκι και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί και απορροφηθούν όλα τα υγρά του. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε να ενσωματωθούν και αφήνετε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.
  5. Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς και λαδώνετε μια ταρτιέρα 25 εκ. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο, τη βάζετε ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες ή σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγετε με πλάστη σε χοντρό φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από τη διάσταση της ταρτιέρας για να καλύψετε και τα τοιχώματά της.
  6. Στρώνετε ομοιόμορφα το φύλλο στη βάση και τα τοιχώματα της φόρμας και το πιέζετε ελαφρώς με τα χέρια σας για να στρωθεί καλά. Κόβετε τη ζύμη που προεξέχει πάνω από τα τοιχώματα περιμετρικά, τρυπάτε με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία στη βάση και το βάζετε στη κατάψυξη για 15 λ.
  7. Για τη ζύμη τάρτας: Στη συνέχεια το βγάζετε από τη κατάψυξη στρώνετε καλά πάνω στη ζύμη λαδόκολλα και από πάνω στρώνετε αρκετά ξερά φασόλια ή ρεβίθια ή ρύζι. Ψήνετε τη τάρτα με το βάρος της για 20 λ.
  8. Μετά αφαιρείτε τα φασόλια και τη λαδόκολα και αλείφετε όλη την επιφάνεια της ζύμης με το ασπράδι αυγού που κρατήσατε, ελαφρώς χτυπημένο. Τη ξαναβάζετε στο φούρνο και τη ψήνετε για επιπλέον 10 λ περίπου ή μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα.  [*]
  9. Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα 4 αυγά και τη κρέμα γάλακτος (ή το γιαούρτι) και τα χτυπάτε καλά να ενσωματωθούν. Προσθέτετε τα 2/3 του ανθότυρου και τα 2/3 της φέτας και το σιμιγδάλι και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Αδειάζετε στο μπολ και το μείγμα με το σπανάκι και συνεχίζετε το ανακάτεμα απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
  10. Βγάζετε τη ψημένη βάση τάρτας από το φούρνο, ρίχνετε από πάνω τη γέμιση, την απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά της και από πάνω πασπαλίζετε το υπόλοιπο θρυμματισμένο ανθότυρο και την υπόλοιπη φέτα.
  11. Τη ξαναβάζετε στο ζεστό φούρνο και ψήνετε για 35-45 λ περίπου. Αν πάρει γρήγορα χρώμα τη καλύπτετε με ένα αλουμινόχαρτο. Τη ξεφουρνίζετε την αφήνετε να κρυώσει για 30 λ και μετά τη σερβίρετε. 

[*] Σημείωση: Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμη ζύμη τάρτας εμπορίου (όπως της Ρillsbury ή άλλη επιλογής σας) την οποία θα χειριστείτε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας της. Επίσης αν δεν θέλετε να ψήσετε τη τάρτα σας με βαρίδια (π.χ. φασόλια) θα πρέπει σε αυτή τη περίπτωση να τη τρυπήσετε σε πολλά σημεία στη βάση της για να μη φουσκώσει. Θα τη ψήσετε για 10 λ αντί για 20 και μετά θα τη περάσετε με το ασπράδι και θα συνεχίσετε τη διαδικασία. Για τέλειο αποτέλεσμα, επειδή πάντα υπάρχει η περίπτωση να σας “φουσκώσει” στο κέντρο της, προτείνουμε ανεπιφύλακτα να τη γεμίσετε με βαρίδια. 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Τάρτα με σπιτική ζύμη γεμιστή με σπανάκι και φέτα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.