Τάρτα με πράσα και μπλέ τυρί

Τάρτα με πράσα και μπλέ τυρί

Μια υπέροχη τάρτα με πράσα και μπλέ τυρί. Μια πολύ εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο, πικάντικο με απίθανη γεύση ορεκτικό, ή μεζέ ή συνοδευτικό με τα ψητά σας που σίγουρα θα απολαύσετε στο καθημερινό και επίσημο τραπέζι σας.

Υλικά συνταγής

  • 1 πακέτο ζύμη/σφολιάτα κουρού για τάρτες (ή φύλλο για τάρτες της Pillsbury)
  • 20 γρ. βούτυρο + 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο για άλειμμα ταψιού
  • 2 μεγάλα πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • 100 γρ. μπλέ τυρί θρυμματισμένο
  • 100 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
  • 8 μικρά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 320 ml κρέμα γάλακτος
  • 3 αυγά 
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αφήνετε τη ζύμη κουρού να ξεπαγώσει καλά σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Στρώνετε τη ζύμη κουρού σε μακρόστενη βουτυρωμένη ταρτιέρα με βάθος 2,5 και διάσταση βάσης 11×34 εκ. ή σε μακρόστενη φόρμα με αποσπώμενη βάση ίδιων διαστάσεων βάσης, φροντίζοντας να καλύψετε καλά τη βάση και τα τοιχώματά της περιμετρικά σε ύψος 2,5 εκ.
  2. Καλύπτετε τη ζύμη με λαδόκολλα, στρώνετε από πάνω φασόλια ή ρεβύθια (για βάρος, ώστε να ψηθεί χωρίς να φουσκώσει) και τη ψήνετε για 10λ. Αφαιρείτε τα όσπρια και τη λαδόκολλα και τη ψήνετε για άλλα 5 λ χωρίς τη λαδόκολλα για να ροδίσει. Την αφαιρείτε από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει. Μειώνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. 
  3. Εν τω μεταξύ, πλένετε τα πράσα και τα κόβετε σε ροδέλες. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε το βούτυρο, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Μόλις κάψει προσθέτετε τις ροδέλες πράσου και τις σοτάρετε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για 5-7 λ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρώς τα πράσα. 
  4. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το θρυμματισμένο μπλέ τυρί, το τριμμένο τσένταρ, το θυμάρι και τα πράσα και στρώνετε το μείγμα πάνω από τη ζύμη κουρού. Στο ίδιο ή άλλο μπολ ρίχνετε τη κρέμα γάλακτος, τη χτυπάτε για λίγο να αφρατέψει, προσθέτετε τα αυγά και συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
  5. Αλατοπιπερώνετε σύμφωνα με τη γεύση σας και ρίχνετε το μείγμα κρέμας αυγών πάνω από το μείγμα πράσων στη ζύμη κουρού. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ ή μέχρι να σταθεροποιηθεί καλά στην αφή. Το αφαιρείτε από το φούρνο και μόλις χλιαρύνει το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Βασική ιδέα: Good Taste/Recipe:Alison Adams

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Τάρτα με πράσα και μπλέ τυρί

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.