Τάρτα με μανιτάρια

Τάρτα με μανιτάρια

Μια εύκολη συνταγή για μια υπέροχη τάρτα με μανιτάρια και γραβιέρα, με τραγανή πεντανόστιμη σπιτική βάση τάρτας. Απολαύστε τη σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό με τα ψητό σας κρέας ή κοτόπουλο ή σαν ελαφρύ δείπνο.

Υλικά συνταγής

  • Για τη ζύμη βάσης:
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο κρύο κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2-3 κ.σ. κρύο νερό
  • Για τη γέμιση:
  • 800 γρ. μανιτάρια διάφορα κομμένα σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 1 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο
  • 270 γρ. γραβιέρα επιλογής σας τριμμένη
  • 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη ζύμη βάσης: Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, ρίχνετε και το αλάτι και τα αναμιγνύετε. Προσθέτετε και το βούτυρο και ανακατεύετε, τρίβοντας με τα χέρια (ή με το “γάντζο” του μίξερ σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα) μέχρι να έχετε μια ζύμη σαν χοντρά και υγρά ψίχουλα. 
  2. Προσθέτετε το χτυπημένο αυγό και αρχίζετε να ζυμώνετε το μείγμα ρίχνοντας μερικές κουταλιές κρύο νερό (αν χρειαστεί). Όταν είναι έτοιμη η ζύμη τη πλάθετε σε μπάλα, τη τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 30 λ. μέχρι εσείς να φτιάξετε τη γέμιση για τη τάρτα σας. 
  3. Για τη γέμιση: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή κατσαρολίτσα, σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 1 λ. Αυξάνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς υψηλή , προσθέτετε το σκόρδο και τα μανιτάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να χάσουν την υγρασία τους και μαλακώσουν.
  4. Ρίχντετε το θυμάρι, αλατοπιπερώνετε (προσοχή στο αλάτι αν η γραβιέρα σας είναι αλμυρή) και συνεχίζετε το μαγείρεμα ανακατεύοντας άλλα 2-3 λ. Πασπαλίζετε το αλεύρι πάνω από τα μανιτάρια στο τηγάνι και ανακατεύετε ζωηρά μέχρι να “τραβήξει” όλα τα υγρά. Ρίχνετε σταδιακά, λίγο, λίγο το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα μέχρι να πήξει καλά η σάλτσα.
  5. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, το αφήνετε για 3 λ περίπου να μισοκρυώσει και μετά ρίχνετε τα χτυπημένα αυγά, σε 2-3 δόσεις, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ενσωματωθούν. Τέλος προσθέτετε και το τριμμένο τυρί, ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αφήνετε στην άκρη να κρυώνει.
  6. Για τη συναρμολόγηση: Εν τω μεταξύ, μεταφέρετε τη ζύμη βάσης σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια πλάστη φτιάχνετε ένα χονδρό φύλλο πάχους 1-2 εκ., στο μέγεθος της ταρτιέρας σας. Το μεταφέρετε και το στρώνετε στη βάση και τα τοιχώματος μιας βουτυρωμένης και αλευρωμένης ταρτιέρας. Κόβετε περιμετρικά τις άκρες που περισσεύουν και με ένα πιρούνι τη τρυπάτε σε διάφορα σημεία στη βάση της.
  7. Ρίχνετε το μείγμα πάνω στη βάση και το απλώνετε ομοιόμορφα. Ψήνετε τη τάρτα σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς στο αντιστάσεις για 50 λ περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει και κάνει κρούστα η τάρτα. Την αφαιρείτε από το φούρνο την αφήνετε 10-15 λ να σταθεί, μετά τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Τάρτα με μανιτάρια

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.