Τάρτα με καραμέλα, σοκολατένια κρέμα και πραλίνα αμυγδάλου

Τάρτα με καραμέλα, σοκολατένια κρέμα και πραλίνα αμυγδάλου

Υπέροχη τάρτα με τραγανή βάση και στρώσεις καραμέλας, σοκολάτας με καραμελωμένα αμύγδαλα. Μια συνταγή που θα απαιτήσει χρόνο για τη παρασκευή της αλλά που σίγουρα θα ενθουσιάσει εσάς και τους καλεσμένους σας με την υπέροχη πλούσια γεύση της.

Υλικά συνταγής

  • Για τη σοκολατένια κρέμα:
  • 75 γρ. βούτυρο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 70 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομματάκια
  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 κ.σ. κακάο σκόνη κοσκινισμένο
  • Για τη ζύμη βάσης:
  • 100 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε μικρά κομμάτια + λίγο επιπλέον για άλειμμα ταρτιέρας
  • 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 1/2 φλ. τσαγιού αμύγδαλα, καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα
  • 1 κρόκο αυγού
  • Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα:
  • 1/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 1/4 φλ. τσαγιού αμύγδαλα, καβουρδισμένα
  • Για το μείγμα καραμέλας:
  • 50 γρ. βούτυρο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (397 γρ.)
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βουτυρώνετε μια ταρτιέρα διαστάσεων βάσης 22 εκ. και βάθους 4 εκ.
  2. Για τη ζύμη: Τοποθετείτε σε μπολ το βούτυρο και το αλεύρι και τα “τρίβετε” μέχρι να έχετε ένα μείγμα που να μοιάζει με τριμμένη φρυγανιά. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα και το κρόκο αυγού, ανακατεύετε και ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια λεία ζύμη. Ρίχνετε τη ζύμη στη βάση της ταρτιέρας και την απλώνετε ισομερώς στη βάση και στα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι τρυπάτε τη βάση σε αρκετά σημεία, σκεπάζετε με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  3. Μετά τη 1 ώρα, καλύπτετε τη βάση με λαδόκολλα, ρίχνετε από πάνω όσπρια και τη ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λ. Αφαιρείτε τα όσπρια και τη λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10 λ ακόμα ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Για να μη καούν οι άκρες στα τοιχώματα της ταρτιέρας, τη δεύτερη φορά που θα το ψήσετε καλύψτε τα με αλουμινόχαρτο. Την αφαιρείτε από τη φωτιά και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς.
  4. Για τη πραλίνα αμυγδάλου: Εν τω μεταξύ, καραμελώνετε τα αμύγδαλα. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά, σε ένα τηγάνι, τη ζάχαρη για 4-5 λ, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει καλά η καραμέλα και πάρει ένα χρυσό χρώμα. Προσθέτετε τα αμύγδαλα και και ανακατεύετε γρήγορα και ζωηρά μέχρι να ενσωματωθούν. Απλώνετε το μείγμα σε ένα ταψί και το αφήνετε στην άκρη για 10 λ. Μόλις σταθεροποιηθεί το μείγμα το κόβετε σε κομματάκια μεγέθους ζαριού.
  5. Για το μείγμα καραμέλας: Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο, το ζαχαρούχο γάλα, το μέλι και τη κρέμα γάλακτος και το ζεσταίνετε, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και σιγοβράζετε ανακατεύοντας συνεχώς για 12 λ ή μέχρι να πήξει το μείγμα και πάρει ένα χρυσό χρώμα. Το αφαιρείτε από τη φωτιά, το αφήνετε για 10 λ να μισοκρυώσει και μετά το στρώνετε πάνω στη ψημένη βάση.  
  6. Για τη σοκολατένια κρέμα: Λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρολίτσα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τη ζάχαρη, ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί, προσθέτετε τη σοκολάτα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει. Το αφαιρείτε από τη φωτιά, ρίχνετε το αλεύρι, το κακάο και το αυγό, ανακατεύοντας ζωηρά. Το αφήνετε στην άκρη να μισοκρυώσει, μετά προσθέτετε τα κομματάκια πραλίνας αμυγδάλου και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. 
  7. Απλώνετε το σοκολατένιο μείγμα πάνω από τη στρώση καραμέλας και το ψήνετε για 50 λ. Σε περίπτωση που αρχίσει να μισοκαίγεται η κορυφή της σοκολάτας τη καλύπτετε ελαφρά με αλουμινόχαρτο. Το αφαιρείτε από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει καλά και μετά το βάζετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή μέχρι να κρυώσει καλά και σταθεροποιηθεί το μείγμα. Αφαιρέστε το γλυκό από το ψυγείο 15 λ πριν το σερβίρετε.

Πηγή

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Τάρτα με καραμέλα, σοκολατένια κρέμα και πραλίνα αμυγδάλου

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.