Τάρτα με λαχανικά μπριάμ

Τάρτα με λαχανικά μπριάμ

Μια πεντανόστιμη, χορταστική τάρτα με εντυπωσιακή εμφάνιση που σίγουρα θα σας ανοίξει την όρεξη. Μια συνταγή για μια λαχταριστή τάρτα με σπιτική ζύμη τάρτας βάσης με γέμιση φρέσκων μεσογειακών λαχανικών “Μπριάμ”. 

Υλικά συνταγής

  • Για τη ζύμη τάρτας:
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 50 ml ελαιόλαδο 
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Για τη γέμιση Μπριάμ:
  • 1 μελιτζάνα φλάσκα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 2 μικρά κολοκυθάκια, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 πατάτα κομμένη, κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε μικρά κομμάτια ή λεπτές λωρίδες
  • 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε μικρά καρεδάκια 
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο 
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας 
  • 3 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 50 ml χλιαρό νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 2-3 πρέζες ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγη θρυμματισμένη φέτα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη γέμιση Μπριάμ: Καθαρίζετε και κόβετε τα λαχανικά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1/2 λ επιπλέον. 
  2. Προσθέτετε το πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε και μόλις διαλυθεί προσθέτετε όλα τα κομμένα λαχανικά, τη πατάτα, αλατοπίπερο, τη ρίγανη, το μαϊντανό και ανακατεύετε για 1-2 λ. Μόλις ζεσταθούν ρίχνετε τα 50ml χλιαρό νερό ή ζωμό λαχανικών, σκεπάζετε με καπάκι της τη κατσαρόλα και βράζετε τα λαχανικά για 15 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
  3. Αν δεν “σωθούν” όλα τα υγρά, αφαιρείτε το καπάκι της κατσαρόλας και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά και μείνουν τα λαχανικά με το λαδάκι τους. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
  4. Για τη ζύμη τάρτας: Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη ζύμη τάρτας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και το αλάτι και τα ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι, λίγο τη φορά, ζυμώνοντας μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα τοιχώματα του μπολ και στα χέρια σας. 
  5. Αφήνετε τη ζύμη να “ξεκουραστεί” για 10 λ και μετά, με τη βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγετε σε στρογγυλό δίσκο με διάμετρο 3εκ. μεγαλύτερο σε διάμετρο από τη βάση της φόρμας σας που πρέπει να είναι 20 εκ. περίπου. Τη στρώνετε στη βάση και στα τοιχώματα κατά 2-3 εκ. περίπου περιμετρικά. 
  6. Αδειάζετε πάνω στη βάση τα λαχανικά από τη κατσαρόλα και τα απλώνετε ομοιόμορφα. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία θέση του φούρνου για 30-35 λ περίπου ή μέχρι να ψηθεί η βάση και μαλακώσουν τα λαχανικά.
  7. Προαιρετικά 5 λ πριν τα βγάλετε από το φούρνο προσθέτετε πάνω από τα λαχανικά λίγη θρυμματισμένη φέτα. Εναλλακτικά μπορείτε να τα ψήσετε χωρίς τη φέτα την οποία να πασπαλίσετε από πάνω όταν σερβίρετε. 

Σημείωση: Μπορείτε αντί να να ζυμώσετε τη δική σας ζύμη για τη βάση τάρτας να πάρετε 1 φύλλο ζύμης κουρού ή τάρτας (Pillsbury) έτοιμο εμπορίου και να τα χειριστείτε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας πριν προσθέσετε τη γέμιση.

 

 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Τάρτα με λαχανικά μπριάμ

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.