Τάρτα με κρεμμύδι, ανθότυρο και θυμάρι

Τάρτα με κρεμμύδι, ανθότυρο και θυμάρι

Μια απλή και εύκολη συνταγή για μια υπέροχη τάρτα με κρεμμύδια, ανθότυρο και θυμάρι. Ένα νοστιμότατο ορεκτικό ή συνοδευτικό ή και ένα πρόχειρο γεύμα ή δείπνο με μια μεγάλη σαλάτα. 

Υλικά συνταγής

  • 2 κοφτές κ.σ. βούτυρο + 1 κ.σ. επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη 
  • 2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 φύλλο ζύμη κουρού αποψυγμένη 
  • 5 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1/2 φλ. τσαγιού ξινόκρεμα (sour cream) [*]
  • 170 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο με τα χέρια σας
  • 1 κ.σ. φύλλα θυμαριού, ψιλοκομμένα
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τις φέτες κρεμμυδιού, ανακατεύοντας για 5-7 λ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτετε το σκόρδο και τη ζάχαρη και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 2 λ ή μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
  2. Ρίχνετε και το ξύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λ, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και καραμελώσουν τα κρεμμύδια. Βγάζετε το τηγάνι από τη φωτιά. 
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βουτυρώνετε μια ταρτιέρα 23 εκ. Στρώνετε στη βάση και στα τοιχώματα της ταρτιέρας τη σφολιάτα και κόβετε όση ζύμη περισσεύει. Τη βάζετε στο ψυγείο για 20-30 λ.
  4. Μετά καλύπτετε τη ζύμη με χαρτί ψησίματος, ρίχνετε από πάνω ξερά φασόλια και τη ψήνετε στο προθερμασμένο για 10 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει. Τη βγάζετε από το φούρνο, αφαιρείτε τα φασόλια και το χαρτί ψησίματος. Μειώνετε τη θερμοκρασία στο φούρνο στους 180 βαθμούς. 
  5. Με ένα κουτάλι απλώνετε το μείγμα κρεμμυδιού πάνω στη ψημένη ζύμη κουρού. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά προσθέτετε τη ξινή κρέμα και αλατοπίπερο και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Ρίχνετε ισομερώς το μείγμα αυγών-ξινής κρέμας πάνω στη στρώση κρεμμυδιών.  
  6. Πασπαλίζετε από πάνω το θρυμματισμένο ανθότυρο μετά το θυμάρι και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνου για 25-30 λ ή μέχρι να σφίξει και ροδοκοκκινίσει. Την αφαιρείτε από το φούρνο, την αφήνετε στην άκρη για 5 λ να “σταθεί” και μετά κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. 

[*] Ξινόκρεμα θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ. Αν δεν είναι εφικτό να βρείτε φτιάξτε τη δική σας ως εξής: Χτυπάτε ελαφρώς με σύρμα 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης με 1/2 λεμονιού το χυμό και το αφήνετε εκτός ψυγείου για λίγες ώρες μέχρι να πήξει ελαφρώς.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Τάρτα με κρεμμύδι, ανθότυρο και θυμάρι

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.