Ζελέ σε στρώσεις λεμονιού, καρύδας και φράουλας

Ζελέ σε στρώσεις λεμονιού, καρύδας και φράουλας

Ένα υπέροχο, δροσερό, καλοκαιρινό γλύκισμα, ανάλαφρο επιδόρπιο, που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με την εμφάνισή του αλλά προπάντων με τον υπέροχο συνδυασμό γεύσεων λεμονιού, καρύδας και φράουλας που το κάνει ακαταμάχητο. 

Υλικά συνταγής

  • 2 κ.γ. σπρορέλαιο για άλειμμα φόρμας
  • Για τη στρώση ζελέ λεμονιού:
  • 1 φλ. τσαγιού λεμονάδα
  • λίγες σταγόνες χρώματος ροζ ζαχαροπλαστικής  
  • 1/2 φλ. τσαγιού βραστό νερό
  • 1 κ.σ. ζελατίνη σε σκόνη
  • Για τη στρώση ζελέ καρύδας:
  • 270 ml γάλα καρύδας
  • 1/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 1/2 φλ. τσαγιού βραστό νερό
  • 2 κ.γ. σκόνη ζελατίνης
  • Για τη στρώση ζελέ φράουλας:
  • 300 γρ. φράουλες
  • 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 1/2 φλ. τσαγιού βραστό νερό
  • 1 κ.σ. ζελατίνη σε σκόνη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Λαδώνετε μια φόρμα του κέικ, με τρύπα στη μέση (σιλικόνης ή απλή), με διάμετρο 22 εκ. και βάθος 6 εκ. Την αφήνετε στην άκρη.
  2. Για το ζελέ λεμονιού: Ρίχνετε τη λεμονάδα σε μια μικρή κατσαρολίτσα, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ρίχνετε και 1-2 σταγόνες ζαχαροπλαστικής ροζ, ή όσες απαιτούνται για να έχετε ένα ρόζ χρώμα στο ζελέ και το σιγοβράζετε. 
  3. Εν τω μεταξύ τοποθετείτε το βραστό νερό σε πυρίμαχο μπολ, ρίχνετε τη ζελατίνη και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη. Ρίχνετε το μείγμα στη κατσαρολίτσα με τη λεμονάδα, ανακατεύετε καλά και ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα. Το βάζετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή μέχρι να παγώσει καλά ο ζελές και σταθεροποιηθεί. 
  4. Για το ζελέ με γάλα καρύδας: Ρίχνετε το γάλα καρύδας και τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρολίτσα, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και ανακατεύετε για 2-3 λ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. 
  5. Εν τω μεταξύ τοποθετείτε το βραστό νερό σε πυρίμαχο μπολ, ρίχνετε τη ζελατίνη και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη. Ρίχνετε το μείγμα στη κατσαρολίτσα με το γάλα καρύδας και τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει για 15 λ. Μετά ρίχνετε με ένα μεγάλο κουτάλι το μείγμα, απαλά και κουταλιά-κουταλιά πάνω από τη στρώση λεμονιού. Το βάζετε ξανά στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή μέχρι να παγώσει καλά ο ζελές καρύδας και σταθεροποιηθεί. 
  6. Για το ζελέ φράουλας: Καθαρίζετε τις φράουλες τις κόβετε στα 2 ή 3 και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί για 15 λ. Μετά τις μεταφέρετε σε μια κατσαρολίτσα τις σκεπάζετε με τη ζάχαρη και τις αφήνετε να σταθούν για 30 λ. Μετά τοποθετείτε τη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και βράζετε το μείγμα για 5 λ, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να μαλακώσουν οι φράουλες και βγάλουν τους χυμούς τους. 
  7. Τοποθετείτε το βραστό νερό σε πυρίμαχο μπολ, ρίχνετε τη ζελατίνη και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη. Ρίχνετε τη ζελατίνη στη κατσαρολίτσα με το μείγμα φράουλας, ανακατεύετε καλά. Βάζετε πάνω από ένα πυρίμαχο σκεύος ένα μεγάλο σουρωτήρι και σουρώνετε καλά το μείγμα φράουλας. Το αφήνετε για 15 λ να κρυώσει ελαφρά. Μετά με ένα μεγάλο κουτάλι το μεταφέρετε πάνω από το κρύο πλέον ζελέ καρύδας και το αφήνετε στο ψυγείο για άλλες 2-3 ώρες τουλάχιστον να κρυώσει και σφίξει καλά. 
  8. Όταν το ζελέ σας είναι έτοιμο το αναποδογυρίζετε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Για να ξεφορμαριστεί εύκολα τρίβετε τη βάση του ταψιού με μια πολύ ζεστή πετσέτα (τη βουτάτε σε ζεστό νερό) για 30 δευτερόλεπτα. Ανακινήστε απαλά και θα ξεφορμαριστεί. Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. 

Σημείωση: H στρώση ζελέ φράουλας, επειδή είναι η τελευταία και μεγαλώνει η περίμετρος της φόρμας θα είναι σχετικά λεπτή. Για πιο χοντρή στρώση διπλασιάστε τη δόση. 

 

Πηγή: Taste.com.au/Recipe:Liz Macri/Photo:Al Richardson

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Ζελέ σε στρώσεις λεμονιού, καρύδας και φράουλας

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.