Τα κουλουράκια του Πάσχα

Τα κουλουράκια του Πάσχα

Τα κουλουράκια του Πάσχα.  Μια πολύ εύκολη συνταγή για υπέροχα τραγανά, πεντανόστιμα κουλουράκια με την υπογραφή της Χρ. Παραδείση που η υπέροχη μυρωδιά τους όταν ψήνονταν, θα μου θυμίζουν πάντα τα παιδικά μου χρόνια.

Υλικά συνταγής

  • 2 αυγά και 2 κρόκους αυγών 
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κοφτό εκχύλισμα βανίλιας 
  • 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο βούτυρο λιωμένο
  • 3 φλ. τσαγιού αλεύρι
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • Για επάλειψη:
  • 1 αυγό 
  • ζάχαρη ή σουσάμι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Χτυπάτε τα 2 αυγά και τους κρόκους με το μίξερ και όταν αφρατέψουν ρίχνετε τμηματικά τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Προσθέτετε τη βανίλια, και το βούτυρο λιωμένο σταδιακά συνεχίζοντας το χτύπημα για 1 λεπτό.  
  2. Σε μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, το μπέϊκιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύετε. Το ρίχνετε σταδιακά στο μείγμα των αυγών χτυπώντας το με το γάντζο του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχετε μια λεία εύπλαστη ζύμη. [*]
  3. Πλάθετε κουλουράκια σε σχήμα αρεσκείας σας, τα τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ή στρωμένο με λαδόκολλα το ταψί του φούρνου [αφήνοντας διάστημα μεταξύ τους]. Χτυπάτε το αυγό και με ένα πινέλο αλείφετε τα κουλουράκια. Τα αφήνετε ως έχουν ή πάνω από το αυγό τα πασπαλίζετε με σουσάμι ή ζάχαρη. 
  4. Ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αν είναι λεπτά τα κουλουράκια σας ο χρόνος ψησίματος θα μειωθεί και αντίστροφα αν είναι χοντρά θα αυξηθεί.

[*] Αν η ζύμη σας είναι σφιχτή προσθέστε 1-2 κ.σ. γάλα.