Τα κοκκινιστά κεφτεδάκια της γιαγιάς

Τα κοκκινιστά κεφτεδάκια της γιαγιάς

Τα τέλεια, πεντανόστιμα κεφτεδάκια της γιαγιάς σε πλούσια, μυρωδάτη σάλτσα ντομάτας με σπαγγέτι. Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει κάποια σοβαρή “μαγεία” που οι γιαγιάδες βάζουν στο μαγείρεμα. Μερικοί λένε ότι το μαγείρεμα της γιαγιάς έχει την καλύτερη γεύση λόγω της αγάπης που βάζει και αυτό είναι σίγουρα αλήθεια. Όμως, το άλλο μισό αυτής της εξίσωσης είναι πολλά χρόνια εμπειρίας μαγειρικής και τεχνογνωσίας. Όταν μαγειρεύετε για δεκαετίες, μαθαίνετε πώς να προσαρμόζετε τις συνταγές, να δημιουργείτε τα δικά σας παρασκευάσματα και γενικά αυξάνετε τη γεύση κάθε πιάτου που φτιάχνετε, όπως αυτή η συνταγή για μακαρόνια και κεφτεδάκια.

Η “μαγεία” αυτής της συνταγής είναι η πράσινη πιπεριά που βάζουμε στα κεφτεδάκια μαζί με το μείγμα καρυκευμάτων που προσθέτουμε και στα κεφτεδάκια και στη σάλτσα. 

Σερβίρετε τα κεφτεδάκια της γιαγιάς με σπαγγέτι, μπόλικη σάλτσα, τριμμένη παρμεζάνα και σκορδόψωμο και…  ετοιμαστείτε να μεταφερθείτε στην κουζίνα της γιαγιάς με αυτό το γευστικό γεύμα ή δείπνο. Καλή σας όρεξη!

Υλικά συνταγής

  • Για τα κεφτεδάκια
  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 5 φέτες, χωρίς τη κόρα τους, ψωμί 3 ημερών, θρυμματισμένο σε multi
  • 1/2 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 αυγό
  • 1/3 φλ. τσαγιού γάλα
  • 3 κ.σ. αποξηραμένο μαϊντανό
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
  • 2 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού
  • 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο ή 1 κ.γ. αποξηραμένο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα ντομάτας
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 1 μέτρια ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 συσκευασία των 500 γρ. “Ντομάτα στο Τρίφτη”
  • 1 συσκευασία των 250 γρ. ελαφρώς συμπηκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας διαλυμένος σε 1/2 φλ. καυτό νερό ή ζωμό κότας
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 2 γεμάτες κ.σ. ανάμεικτα, αποξηραμένα μυρωδικά ρίγανη, μαντζουράνα, θυμάρι, βασιλικό, δεντρολίβανο 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τα μακαρόνια 
  • 1/2 κιλό μακαρόνια Νο. 10 ή Νο. 6
  • 1 γεμάτη κ.σ. χοντρό αλάτι
  • τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο τυρί επιλογής σας για πασπάλισμα
  • τριμμένο μαϊντανό για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα κεφτεδάκια: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς και στρώνετε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και τα “ζυμώνετε” πολύ καλά με τα χέρια σας.
  2. Στη συνέχεια πλάθετε το μείγμα σε μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια (22-23 κεφτεδάκια περίπου), τα τοποθετείτε στο ταψί και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25 λ περίπου ή μέχρι να κάνουν κρούστα και να πάρουν χρώμα απ” όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστείτε.
  3. Για τη σάλτσα ντομάτας: Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα, το ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και τη πιπεριά, ανακατεύοντας συχνά για 3-5 λ ή μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
  4. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα και μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Τοποθετείτε, με απαλές κινήσεις, τα κεφτεδάκια μέσα στη κατσαρόλα, ανακινείτε τη κατσαρόλα να καλυφθούν τα κεφτεδάκια από τη σάλτσα (μην τα ανακατέψετε για να μην διαλυθούν) και συνεχίζετε το βράσιμο για 10 λ. 
  5. Στη συνέχεια, δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και διορθώνετε, μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό σας για 25-30 λ. Εν τω μεταξύ όσο βράζει η σάλτσα με τα κεφτεδάκια βράζετε τα μακαρόνια σας.
  6. Για τα μακαρόνια: Βράζετε τα μακαρόνια σας, σε μπόλικο κοχλαστό, αλατισμένο με 1 κ.σ. χοντρό αλάτι, νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζετε και τα σερβίρετε αμέσως με τη σάλτσα και τα κεφτεδάκια πασπαλισμένο με τριμμένο τυρί και με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Καλή σας όρεξη!

Πηγή



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Τα κοκκινιστά κεφτεδάκια της γιαγιάς

 
 
 
 
 
You cannot copy content of this page