Στρούντελ μπακλαβά με σοκολάτα

Στρούντελ μπακλαβά με σοκολάτα

Λαχταριστός σπιτικός  μπακλαβάς στρούντελ, με σοκολατένια γέμιση ξηρών καρπών περιχυμένος, με μπόλικο σιρόπι.Σκέφτεστε κάτι καλύτερο;;; Μια υπέροχη συνταγή για να απολαύσετε ένα γλύκισμα, που η κάθε μπουκιά του είναι σκέτη “αμαρτία”. Απλά δοκιμάστε το …. Αξίζει να αμαρτήσετε μια φορά γι αυτό το γλύκισμα…

Υλικά συνταγής

  • 1 φλ. τσαγιού ασπρισμένα αμύγδαλα
  • 1 φλ. τσαγιού ανάλατα φιστίκια Αιγίνης
  • 1 φλ. τσαγιού φουντούκια 
  • 2 φλ. τσαγιού κουβερτούρα 55%, πολύ ψιλοκομμένη ή τριμμένη στην χονδρή πλευρά του τρίφτη
  • ½ φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
  • 150 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη), λιωμένο, χλιαρό
  • 7 φύλλα κρούστα κατά προτίμηση φύλλα “Βυρηττού”
  • Για το σιρόπι:
  • 2 φλ. τσαγιού (400 ml) νερό 
  • 1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε όλους του ξηρούς καρπούς, ολόκληρους σε ένα μεγάλο ταψί και τους καβουρδίζετε σε δυνατό γκρίλ για 3 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. Τους βγάζετε από το φούρνο και μόλις κρυώσουν του χοντοκοπανίζετε σε δόσεις, σε μπλέντερ ή σε γουδί. Τους μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτετε τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα και τη καστανή ζάχαρη και τους ανακατεύετε μέχρι να αναμιχθούν καλά. Τους αφήνετε στην άκρη. 
  2. Σε καθαρό πάγκο εργασίας απλώνετε 1 φύλλο κρούστας και με ένα πινέλο, το αλείφετε με το λιωμένο βούτυρο. Από πάνω το πασπαλίζετε με μείγμα ξηρών καρπών. Το σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο, το βουτυρώνετε και αυτό και το πασπαλίζετε με μείγμα ξηρών καρπών. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα, (βουτυρωμένα ένα ένα) και το μείγμα ξηρών καρπών. 
  3. Τυλίγετε τα φύλλα όλα μαζί σε ρολό, από τη στενή πλευρά, φέρνοντας προς τα μέσα τις πλαϊνές άκρες ώστε να εγκλωβιστεί καλά η γέμιση. Τοποθετείτε το ρολό σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 45-50 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσει. 
  4. Για το σιρόπι: Σε μια μικρή κατσαρολίτσα βάζετε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας και τα βράζετε για 8 λ από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αποσύρετε τη κατσαρολίτσα από τη φωτιά προσθέτετε και το μέλι και ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί. 
  5. Περιχύνετε το κρύο στρούντελ με το καυτό σιρόπι. Προκειμένου να παραμείνουν τραγανά τα φύλα, είναι σημαντικό το γλυκό να είναι κρύο ή τουλάχιστον χλιαρό και το σιρόπι να είναι καυτό. Αφήνετε το μπακλαβά σας μέχρι να “πιεί” το σιρόπι του και μετά το κόβετε σε φέτες και το σερβίρετε. 

Πηγή