Αναρτήθηκε στις 12/02/2023 σε Κοτόπουλο / Πουλερικά, Κυρίως πιάτα, Συνταγές
Στήθος κοτόπουλου με σοταρισμένα λεμονάτα κολοκυθάκια
Πεντανόστιμο, ζουμερό, ελαφρώς μαριναρισμένο στήθος κοτόπουλου μυρωδάτο, μεμπόλικα μυρωδικά και σκόρδο και σοταρισμένα λεμονάτα κολοκυθάκια σοταρισμένα στους ζωμούς του κοτόπουλου. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο, νοστιμότερο, πιο εύκολο και υγιεινό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι; Μια απλή, εύκολη και γρήγορη στην παρασκευή της συνταγή (από εδώ) για να απολαύσετε εσείς και η οικογένειά στου το τέλειο γεύμα ή δείπνο. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- 1.300 γρ. περίπου (4 στήθη), φιλέτο στήθος κοτόπουλου
- 3 κολοκυθάκια μεσαίου μεγέθους, κομμένα σε κύβους
- 6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
- 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
- 2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
- 1/4 φλ. τσαγιού (60 ml) ζωμός κοτόπουλου
- 1/4 φλ. (60 ml) ζωμός χυμό λεμονιού + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
- 1/2 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
- 1/2 κ.γ. νιφάδες τσίλι για τη μαρινάδα + λίγο επιπλέον για τα κολοκυθάκια προαιρετικά
- 1/4 φλ. τσαγιού (60 ml) ελαιόλαδο για τη μαρινάδα + 3 κ.σ. ελαιόλαδο επιπλέον για το τηγάνισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε την πάπρικα, το κύμινο, το ζωμό κοτόπουλου, το χυμό λεμονιού, τη σκόνη κρεμμυδιού, τη ρίγανη, το σκόρδο, τις νιφάδες τσίλι και τα 60 ml ελαιόλαδο και τα αναμιγνύετε καλά. Προσθέτετε σταδιακά το λεμόνι και αλάτι, δοκιμάζοντας ενδιάμεσα για να πετύχετε την ποσότητα επιλογής σας και ανακατεύετε.
- Προσθέτετε στο μπολ τα στήθη κοτόπουλου και τα γυρίζετε να καλυφθούν καλά, απ όλες τις πλευρές, με τη μαρινάδα. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και τα βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30-45 λ να μαριναριστούν.
- Όταν θα θέλετε να τα μαγειρέψετε βγάζετε τα στήθη κοτόπουλο από τη μαρινάδα και κρατάτε τη μαρινάδα στην άκρη για αργότερα που θα τη χρειαστείτε.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και μαγειρεύετε τα στήθη κοτόπουλου και από τις 2 πλευρές, για περίπου 15 λ ή μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει στους 74º κελσίου. Τα βγάζετε από το τηγάνι τα μεταφέρετε σε μεγάλο πιάτο, τα σκεπάζετε αεροστεγώς με αλουμινόχαρτο και τα διατηρείτε ζεστά.
- Σημείωση: O ακριβής χρόνος μαγειρέματος του κοτόπουλου εξαρτάται από το βάρος και το πάχος του κάθε κομματιού καθώς και από τη κουζίνα σας. Μετά τα 14-15 λ μαγειρέματος με ένα μαχαίρι κόβετε το πιο χοντρό κομμάτι του στήθος και αν στο εσωτερικό του είναι λευκό, χωρίς καθόλου ροζ είναι έτοιμο. Το βγάζετε αμέσως από τη φωτιά. ΜΗΝ το παραμαγειρέψετε ούτε λεπτό πιο πολύ για θα σκληρύνει το κρέας του.
- Στο ίδιο ζεστό τηγάνι προσθέτετε, αν απαιτείται, λίγο ακόμα ελαιόλαδο, ρίχνετε τα κολοκυθάκια, τα αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε αν θέλετε λίγες ακόμα νιφάδες τσίλι, και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας περισταστασιακά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 2-3 λ περίπου.
- Στη συνέχεια προσθέτετε τη μαρινάδα κοτόπουλου που κρατήσατε και σιγομαγειρεύετε τα κολοκυθάκια σας στη σάλτσα μαρινάδας, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για περίπου 3-4 λ ή μέχρι να μειωθεί λίγο η σάλτσα και μαλακώσουν τα κολοκυθάκια.
- Μοιράζετε τα κολοκυθάκια με τη σάλτσα σε πιάτα προσθέτετε και τα στήθη κοτόπουλου κομμένα σε φέτες και τα σερβίρετε γαρνίροντάς τα με φέτες λεμονιού και λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Καλή σας απόλαυση!


12/02/2023
Sintayes.gr,
Συνταγή: Στήθος κοτόπουλου με σοταρισμένα λεμονάτα κολοκυθάκια