Στήθος κοτόπουλο λεμονάτο με σκορδάτη σάλτσα

Στήθος κοτόπουλο λεμονάτο με σκορδάτη σάλτσα

Πεντανόστιμο στήθος κοτόπουλου σε μια βουτυράτη κρεμμώδη σάλτσα με σκόρδο και λεμόνι. Μια εξαιρετικά απλή και εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα πιάτο γεμάτο γεύση. Τα εύκολα γεύματα με κοτόπουλο δεν χρειάζεται να είναι βαρετά. Αν έχετε 2 στήθη κοτόπουλο, συνδυάστε τα με την υπέροχη πανεύκολη σάλτσα που σας προτείνουμε και θα έχετε το απόλυτο γεύμα μιας και το λεμόνι και το σκόρδο συνθέτουν έναν τέλειο συνδυασμό γεύσεων και μετατρέπουν αυτό το απλό φαγητό, σερβιρισμένο με πατάτες ή πουρέ ή ρύζι ή ζυμαρικά, ένα από τα αγαπημένα πιάτα όλης της οικογένειας. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 2 στήθη κοτόπουλου
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
  • 1/2 λεμονιού ο χυμός
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζωμός κοτόπουλου
  •  1/3 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 35% λιπαρά [*]
  • ψιλοκομμένος μαϊντανός για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κόβετε το κοτόπουλο στη μέση κατά μήκος ώστε να έχετε 4 κομμάτια κοτόπουλου. Προσπαθήστε να τα κόψετε σε ίδιο πάχος περίπου για να ψηθούν ομοιόμορφα. Τα αλατοπιπερώνετε και τα πασπαλίζετε με το αλεύρι και από τις 2 πλευρές τους.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο και τη 1 κ.σ. βούτυρο και μόλις ζεσταθούν καλά σε μέτρια φωτιά τηγανίζετε το κοτόπουλο για περίπου 4 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι όταν με ένα μαχαιράκι κόψετε λίγο από μια χοντρή πλευρά του και δεν έχει καθόλου ροζ χρώμα. Μην το παρατηγανίσετε γιατί θα σφίξει.
  3. Με μια τσιμπίδα βγάζετε το κοτόπουλο από το τηγάνι και το μεταφέρετε σε μπολ. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε και τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθούν ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο και τα σοτάρετε ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και μυρίσει το σκόρδο.
  4. Στη συνέχεια προσθέτετε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και συνεχίζετε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα ξύνοντας την βάση του τηγανιού ώστε να ξεκολλήσουν από την βάση του όλα τα ροδισμένα κομμάτια του κοτόπουλου και να αναμιχθούν στην σάλτσα. Τα σιγοβράζετε για 2 λ.
  5. Μετά προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, δοκιμάζετε και αν είναι στις προτιμήσεις σας ρίχνετε 1-2 πρέζες αλατοπίπερο και ξαναβάζετε το κοτόπουλο μέσα στο τηγάνι. Αφήνετε το κοτόπουλο μέσα στη σάλτσα να ζεσταθούν.
  6. Μόλις ζεσταθούν καλά σβήνετε τη φωτιά, ρίχνετε μέσα την υπόλοιπη 1 κ.σ. βούτυρο και αφήστε να λιώσει μέσα στην καυτή σάλτσα. Αποσύρετε το φαγητό σας από τη φωτιά, το γαρνίρετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το σερβίρετε με ζυμαρικό επιλογής σας, με πατάτες φούρνου ή πουρέ ή ρύζι πιλάφι. Καλή σας απόλαυση!

[*] Αν η πλήρης κρέμα γάλακτος δεν είναι στις επιλογές σας ή θέλετε μια πιο ελαφριά σάλτσα μπορείτε να την αντικαταστήσετε με κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά “light” ή με 1/2 φλ. γάλα πλήρες μαζί 1½ κ.γ.  κορν φλάουρ για να πήξει η σάλτσα.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Στήθος κοτόπουλο λεμονάτο με σκορδάτη σάλτσα