Σπιτικό φύλλο για πίτες

Σπιτικό φύλλο για πίτες

Σπιτικό φύλλο για πίτες. Μια βασική ζύμη για να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα το δικό σας σπιτικό  φύλλο για τις πίτες ή τα πιτάκια σας βάλτε και γέμιση επιλογής σας και απλά απολαύστε το, νόστιμο και τραγανό. Μια απλή συνταγή (από εδώ) για να δώσετε περισσότερη νοστιμιά στις αγαπημένες πίτες ή τα πιτάκια σας.

Υλικά συνταγής

  • 4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι για “φύλλο”
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τσαγιού νερό
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε καλά το ελαιόλαδο, το νερό, το ξύδι και το αλάτι. Προσθέτετε τα 3½ φλ. τσαγιού αλεύρι και αρχίζετε να ζυμώνετε, προσθέτοντας κουταλιά κουταλιά, το υπόλοιπο αλεύρι, αν απαιτείται προσθέτετε 2-3 κ.σ. αλεύρι επιπλέον, μέχρι να έχετε μια ζύμη που να μη κολλάει στα τοιχώματα του μπολ. [*]
  2. Σε αυτό το στάδιο χωρίζετε τη ζύμη στα 4. Ανάλογα τη ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε, κρατάτε όση θέλετε και μπορείτε να βάλετε την υπόλοιπη σε τάπερ στο ψυγείο όπου διατηρείτε για 3 περίπου ημέρες. Όταν τη χρειαστείτε τη ξαναζυμώνετε και την ανοίγετε σε φύλλο. 
  3. Πλάθετε σε μπάλα, μέσα στο μπολ, την υπόλοιπη ζύμη, τη σκεπάζετε με μια πετσέτα και την αφήνετε, σε σχετικά ζεστό μέρος, για 20 λ να “ξεκουραστεί”. Μετά αλευρώνετε καλά το πάγκο σας και με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγετε σε φύλλα, ρίχνοντας επιπλέον αλεύρι όποτε απαιτείται.
  4. Σημείωση: Μπορείτε να κρατήσετε τη ζύμη και στη κατάψυξη για 3 μήνες. Σε αυτή τη περίπτωση, πριν τη καταψύξετε, την ανοίγετε σε φύλλο, τυλίγετε το φύλλο σε χαρτί ψησίματος και το κυλάτε μέσα στο χαρτί ψησίματος σε σχήμα “σωλήνας” (βλέπε τελευταία φωτογραφία). Το τοποθετείτε χωρίς να το διπλώσετε στη κατάψυξη. Όταν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε το βγάζετε από τη κατάψυξη 1-2 ώρες πριν και το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγώσει.

[*] Οι παλιές νοικοκυρές πρότειναν ένα “κόλπο” για να είμαστε σίγουροι ότι η ζύμη για φύλλο είναι έτοιμη. Έλεγαν ότι όση ώρα ζυμώνετε μετράτε από το 1 μέχρι το 100. Μόλις φτάσετε στο 100 η ζύμη σας είναι έτοιμη. Εναλλακτικά πάντα μπορείτε να το ζυμώσετε στο μίξερ με το ειδικό εργαλείο “γάντζος”. Sintayes.gr,

Συνταγή: Σπιτικό φύλλο για πίτες