Σπιτική μαγιονέζα σε 5 λεπτά

Σπιτική μαγιονέζα σε 5 λεπτά

Μαγιονέζα. Μια από τις παλαιότερες και βασικές σάλτσες στη γαστρονομία. Μια παχύρευστη, κρεμώδης σάλτσα για να  συνοδέψετε τα ψάρια σας, τις σαλάτες σας, τις πατάτες, τα κρύα πιάτα τα σνάκ σας. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) για μια σπιτική μαγιονέζα έτοιμη σε 5 λ που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση και υφή της. Απλά δοκιμάστε τη!!!

Υλικά συνταγής

  • 1 αυγό ολόκληρο + 1 κρόκος αυγού (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 130 ml ελαιόλαδο (όχι αγουρέλαιο γιατί πικρίζει)
  • 130 ml ηλιέλαιο
  • 1 κ.γ. μουστάρδα Dijon  (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο λευκό
  • 1 λεμονιού το χυμό  (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • αλάτι, λευκό πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σημείωση Νο.1: Τα αυγά, η μουστάρδα Dijon και το λεμόνι θα πρέπει να είναι εκτός ψυγείου τουλάχιστον 1 ώρα πριν τα χρησιμοποιήσετε για τη παρασκευή της μαγιονέζας. Αν βιάζεστε, τα βάζετε για 10 λ σε μπολ με χλιαρό νερό της βρύσης για να έρθουν πιο γρήγορα στη σωστή θερμοκρασία.
  2. Σημείωση Νο.2: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικό μίξερ, μπλέντερ, μούλτι, μίξερ χειρός, οτιδήποτε μηχάνημα ανακατεύει με ταχύτητα.  Αν χρησιμοποιήσετε μεταλλικό μπολ, πρέπει να είναι σε κανονική θερμοκρασία, διαφορετικά το βρέχετε για 2-3 λ με χλιαρό νερό βρύσης και το σκουπίζετε καλά. Οι δύο αυτές σημειώσεις είναι πολύ σημαντικές για την επιτυχία της μαγιονέζας σας. 
  3. Σε ένα μπολ ρίχνετε το ολόκληρο αυγό, το κρόκο, τη μουστάρδα και το ξύδι και τα χτυπάτε στο μίξερ για περίπου 40 δευτερόλεπτα έως 1 λ, σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι να φουσκώσει ελαφρώς το μείγμα. Αρχίζετε να προσθέτετε το ελαιόλαδο, σε σταθερή, χαμηλή ροή, ίσα ίσα να κάνει μια λεπτή γραμμή, σαν κλωστίτσα, μέσα στο μείγμα που χτυπάτε. Σε περίπου 30-40 δευτερόλεπτα χτυπήματος το μείγμα θα αρχίσει σιγά σιγά να πήζει. 
  4. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία χτυπήματος με το ηλιέλαιο μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως, αφρατέψει, πήξει η μαγιονέζα και έχετε μια ποσότητα 2 φλ. Σταματάτε το χτύπημα, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, δοκιμάζετε και αν απαιτηθεί, σύμφωνα με τις γεύσεις σας, προσθέτετε λίγο επιπλέον αλατοπίπερο. 
  5. Στη συνέχεια προσθέτετε το μισό χυμό λεμονιού, το χτυπάτε δυνατά στο μίξερ για λίγα ακόμα δευτερόλεπτα και ξαναδοκιμάζετε, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία μέχρι η γεύση της μαγιονέζας να είναι σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. 
  6. Μεταφέρετε τη μαγιονέζα σε ένα τάπερ, ή βάζο ή σε ένα μπολ και το σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη. Τη βάζετε στο ψυγείο σας και τη διατηρείτε για 5-6 ημέρες. 

  • TIPS: Αν δείτε ότι η μαγιονέζα σας δεν πήζει, ενώ έχετε ρίξει μέσα περίπου το μισό λάδι συνολικά, μεταφέρετε το αραιό μείγμα σ’ ένα άλλο μπολ. Ρίξτε στον κάδο του μίξερ έναν έξτρα κρόκο αυγού και χτυπήστε τον για μισό λ. Στη συνέχεια ξαναρίχνετε σιγά-σιγά το αραιό μείγμα μέσα στον κάδο, να πήξει. Συνεχίζετε μετά τη διαδικασία από εκεί που είχατε μείνει.
  • Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μουστάρδα, με 3-4 πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδου και λίγο παραπάνω αλάτι – σερβίρεται ιδανικά με πιάτα που έχουν ψάρια, αυγά ή λαχανικά ή 
  •  με 4 πολτοποιημένες αντζούγιες στη μαγιονέζα και χτυπήστε τις μαζί – ιδανική για ορεκτικά ή
  •  με λίγο μαϊντανό, πρασόσχοινο και εστραγκόν – ιδανική για κρέατα και πουλερικά.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Σπιτική μαγιονέζα σε 5 λεπτά