Σπετσοφάι πεντανόστιμο

Σπετσοφάι πεντανόστιμο

Σπετσοφάι… μια παραδοσιακή σπεσιαλιτέ από το Πήλιο που γίνεται βασικά με χωριάτικο ή και με πικάντικο λουκάνικο, με πολύχρωμες πιπεριές και σάλτσα ντομάτας. Ένα πιάτο κλασικό, αγαπημένο και πατροπαράδοτο πιάτο στην ελληνική κουζίνα με εξαιρετική πλούσια και πικάντικη γεύση για να το απολαύσετε είτε σαν έναν καταπληκτικό μεζέ με το κρασάκι ή τη μπυρίτσα σας, ή ως κυρίως πιάτο με πατατούλες τηγανιτές ή ρύζι. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 250 γρ. χωριάτικα πικάντικα χοιρινά λουκάνικα 
  • 4-5 ώριμες ζουμερές ντομάτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 πιπεριές πράσινες
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 2 κ.γ. πελτές ντομάτας 
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κοφτό κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αρχίζετε τη διαδικασία κόβοντας όλα τα υλικά: Τα λουκάνικα σε κομμάτια 2 εκ. περίπου, το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε χοντρά κομμάτια ή χοντρές λωρίδες. Μην ψιλοκόψετε τα λαχανικά γιατί θα μαλακώσουν πολύ και θα “εξαφανιστούν” στο βράσιμο και δεν θα τα “νοιώθετε” στο σπετσοφάι σας. 
  2. Τρίβετε τις ντομάτες σας στο χοντρό του τρίφτη ή τις βάζετε στο μπλέντερ και τις χτυπάτε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε στο μπλέντερ λίγο μαϊντανό για να προσθέσει γεύση και χρώμα.
  3. Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, το ζεσταίνετε καλά σε μέτρια φωτιά και τηγανίζετε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και αρχίσουν να παίρνουν ένα ελαφρύ ξανθό-χρυσό χρώμα.
  4. Προσθέτετε τα λουκάνικα μαζί με τη ρίγανη, τη πάπρικα, αλάτι και μπόλικο πιπέρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να ψηθούν τα λουκάνικα και πάρουν ένα ελαφρύ καφέ χρώμα. Ρίχνετε και τις ντομάτες από το μπλέντερ, το πελτέ ντομάτας, ½ κ.γ. ζάχαρη και περίπου ½ φλ. ζεστό νερό.
  5. Ανακατεύετε, μειώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγοβράζετε το φαγητό σας μέχρι να μειωθούν οι χυμοί του και έχετε μια “παχιά” σάλτσα ντομάτας. Σερβίρετε το σπετζοφάι σας ως ορεκτικό ή μεζέ με τυρί φέτα και μπόλικο ζεστό ψωμί ή ως κυρίως με πατάτες τηγανιτές ή ρύζι πιλάφι.

Πηγή