Σπαγγέτι με σάλτσα ραγού μπολονέζ

Σπαγγέτι με σάλτσα ραγού μπολονέζ

Σπαγγέτι με σάλτσα ραγού μπολονέζ. Μια απαιτητική και χρονοβόρα συνταγή, που απαιτεί αρκετό από το χρόνο σας για τη παρασκευή της σάλτσας καθώς και την υπομονή σας για να τη σιγοβράσετε, για ένα υπέροχο πιάτο που θα σας αποζημιώσει και θα μείνει αξέχαστο σε σας και όσους το δοκιμάσουν για την ανεπανάληπτη γεύση του. 

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 100 γρ. τυρί πεκορίνο (50 γρ. κομμένο σε κυβάκια + 50 γρ. τριμμένο στο ψιλό του τρίφτη)
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • 2 μπαστουνάκια σέλερι, ψιλοκοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 5 λεπτές φέτες παντσέτα ή μπέικον πολύ ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • 300 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 300 ml γάλα
  • 2 1/2 ml ζωμό βοδινού
  • 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.γ. ντοματοπελτέ + 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 4-5 μπαχάρια
  • 1 κ.γ. νιφάδες τσίλι ή αντίστοιχη γλυκιά πάπρικα
  • αλάτι πιπέρι
  • 1/2 κιλό μακαρόνια σπαγγέτι 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο με μια φαρδιά ρηχή κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σοτάρετε, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλερι, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 6-7 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα. 
  2. Προσθέτετε το κιμά, τη ψιλοκομμένη παντσέτα ή μπέικον και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας διαρκώς για 15 λ περίπου ή μέχρι να ψηθεί και αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τα μπαχάρια, τις νιφάδες τσίλι ή πάπρικα και ανακατεύετε μέχρι να εξατμισθεί το κρασί. 
  3. Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη και το ζωμό βοδινού, μειώνετε τη θερμοκρασία στο τελείως χαμηλό (να μη κοχλάζει) και σιγοβράζετε με ξεσκέπαστη τη κατσαρόλα για 1:20 ώρα ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.
  4. Ζεσταίνετε καλά το γάλα σε μια κατσαρολίτσα και το προσθέτετε σταδιακά στη σάλτσα ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι μισάνοιχτο και συνεχίζετε να το σιγοβράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 30 λ ακόμα. Προσθέτετε τα κομματάκια πεκορίνο, ανακατεύετε και σιγοβράζετε για 15 λ ακόμα. Αν απαιτηθεί προσθέτετε λίγο ακόμα ζωμό βοδινού ή νερό.
  5. Εν τω μεταξύ βράζετε το ζυμαρικό σας σε μπόλικο, αλατισμένο κοχλαστό νερό, αλ τέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Κρατάτε 1/2 φλ. από το νερό που τα βράσατε, το στραγγίζετε καλά και το ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα με τη σάλτσα ραγού. Ανακατεύετε καλά για να καλυφθεί το σπαγγέτι με τη σάλτσα προσθέτοντας, αν απαιτηθεί, και λίγο από το νερό που κρατήσατε. 
  6. Σερβίρετε σε σουπιέρα σερβιρίσματος το σπαγγέτι με τη σάλτσα ραγού-μπολονέζ, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τριμμένο πεκορίνο και σερβίρετε.

3456

Βασική ιδέα προσαρμοσμένο από εδώ και από εδώ