Σπαγγέτι με κεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας

Σπαγγέτι με κεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας

Μια εύκολη συνταγή για σπαγγέτι με πεντανόστιμα κεφτεδάκια σε πλούσια σάλτσα ντομάτας. Πασπαλίστε τα με λίγο τριμμένο τυρί και απολαύστε ένα υπέροχο, χορταστικό πιάτο στο καθημερινό, οικογενειακό πιάτο. 

Υλικά συνταγής

  • Για τα κεφτεδάκια:
  • 1 κιλό κιμά ανάμεικτο μοσχαρίσιο (650 γρ.) με χοιρινό (350 γρ.)
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
  • 3/4 – 1 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
  • αλάτι πιπέρι 
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο + 1 κ.γ. ξύδι + επιπλέον ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για τηγάνισμα
  • Για τη σάλτσα:
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ (410 γρ.)
  • 2 κ.σ. ντοματοπελτέ + 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 200 ml (1 φλ.) ζωμό λαχανικών
  • 1/2 κιλό σπαγγέτι
  • 1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
  • αλάτι πιπέρι
  • τυρί τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα, για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα κεφτεδάκια: Σε ένα μπολ βάζετε το μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά, το κρεμμύδι, τα 1/4 φλ. τσαγιού φρυγανιά, το σκόρδο, το αυγό, το λάδι, το ξύδι και αλατοπίπερο και το ζυμώνετε πολύ καλά με τα χέρια σας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και οι γεύσεις. Αν απαιτηθεί, προκειμένου να πλάθονται καλά, προσθέστε και την υπόλοιπη τριμμένη φρυγανιά και ζυμώνετε να ενσωματωθεί.
  2. Παίρνετε με ένα κ.σ. μείγμα κιμά και πλάθετε μικρά κεφτεδάκια. Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο ή σπορέλαιο σε μεγάλο αντικολητικό τηγάνι και τηγανίζετε τα κεφτεδάκια, σε 3 παρτίδες, για 7-8 λ περίπου απ” όλες τις πλευρές. Τα αφαιρείτε από το τηγάνι και τα μεταφέρετε σε μπολ.
  3. Για τη σάλτσα: Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι με βαρύ πάτο, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 3-4 λ ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε και το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λ ακόμα ανακατεύοντας. Ρίχνετε το πελτέ ντομάτας με τη ζάχαρη, ανακατεύετε τρίβοντας το πελτέ στη βάση του τηγανιού.
  4. Προσθέτετε το ζωμό λαχανικών, τα ντοματάκια κονκασέ, αλατοπίπερο και ανακατεύετε. Αυξάνετε τη θερμοκρασία σε υψηλή και μόλις πάρει βράση η σάλτσα χαμηλώνετε πάλι τη θερμοκρασία σε χαμηλή προσθέτετε τα κεφτεδάκια, σε ένα ενιαίο στρώμα και σιγοβράζετε ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για 5-6 λ ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. 
  5. Εν τω μεταξύ, σε μεγάλη κατσαρόλα, σε κοχλαστό αλατισμένο νερό βράζετε το σπαγγέτι σας αλ τέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Το στραγγίζετε καλά και το ξαναβάζετε στη κατσαρόλα που το βράσατε. 
  6. Όταν η σάλτσα και τα κεφτεδάκια είναι έτοιμα, τα αφαιρείτε από τη φωτιά, προσθέτετε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και βασιλικό και ανακατεύετε. Στη συνέχεια ρίχνετε όλο το μείγμα του τηγανιού, σάλτσα και κεφτεδάκια, μέσα στη κατσαρόλα με το βρασμένο σπαγγέτι και ανακατεύετε απαλά να καλυφθεί καλά το σπαγγέτι με τη σάλτσα. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας, πασπαλισμένο (προαιρετικά) με λίγο τριμμένο τυρί για μακαρόνια. 

345

Πηγή