Σπανακοτυρόπιτα

Σπανακοτυρόπιτα

Μια ακόμα συνταγή για μια αγαπημένη, παραδοσιακή πίτα. Σπανακόπιτα με τυριά για ένα υπέροχο πιάτο, μια πεντανόστιμη πίτα για ορεκτικό, ή συνοδευτικό με τα ψητά σας ή σκέτη για το βραδινό σας.

Υλικά συνταγής

  • 900 γρ. περίπου σπανάκι καθαρισμένο
  • χοντρό αλάτι
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα σε λεπτές ροδελίτσες
  • 400 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένη με τα χέρια σας
  • 3 αυγά
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 400 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη με τα χέρια σας
  • 1/2 φλ. τσαγιού γραβιέρα ήπιας γεύσης χοντροτριμμένη
  • 1/2 φλ. τσαγιού τραχανάς ή ρύζι
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • ελαιόλαδο 
  • πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε το σπανάκι, το στραγγίζετε και το κόβετε οριζόντια σε κομμάτια 1,2 εκ. περίπου. Το βάζετε σε σουρωτήρι το αλατίζετε με χοντρό αλάτι. Το πιέζετε σαν να “ζυμώνετε” με τα χέρια σας και το αφήνετε για 1/2 περίπου ώρα να “μαραθεί” και να στραγγίξει καλά. 
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210 βαθμούς.
  3. Σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ χτυπάτε τα αυγά. Προσθέτετε το γιαούρτι, τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνετε τη θρυμματισμένη φέτα, το ανθότυρο και τη γραβιέρα και ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθούν.
  4. Ρίχνετε στο μπολ, τα κρεμμυδάκια και το στραγγισμένο πλέον σπανάκι, 1/2 φλ. ελαιόλαδο, το τραχανά ή ρύζι, πασπαλίζετε με λίγο πιπέρι και ανακατεύετε το μείγμα με το χέρια σας. 
  5. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε ελαιόλαδο με λίγο νερό. Παίρνετε ένα πυρίμαχο σκεύος 22×32 εκ. περίπου και το λαδώνετε. Στρώνετε στη βάση του τα μισά φύλλα κρούστας τα οποία βουρτσίζετε ένα, ένα με το μείγμα λαδιού-νερού. Κόβετε τα φύλλα που περισσεύουν έξω από το ταψί.
  6. Ρίχνετε το μείγμα με το σπανάκι μέσα στο ταψί, ισιώνετε την επιφάνεια και το “σκεπάζετε” με τα υπόλοιπο φύλλα κρούστας και πάλι βουρτσισμένα ένα ένα με το μείγμα λαδιού-νερού. Γυρίζετε τα κάτω φύλλα προς τα μέσα να καλύψουν τις άκρες του μείγματος και γυρίζετε τα πάνω φύλα περιμετρικά, προς τη βάση να καλύψει και “φυλακίσουν” καλά το μείγμα. Χαράζετε με κοφτερό μαχαιράκι, σε κομμάτια τα επάνω φύλλα και αλείφετε την επιφάνεια με λάδι και νερό.
  7. Ψήνετε τη πίτα στο προθερμασμένο φούρνο για 20 λ. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για 30-35 λ ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο και γίνει τραγανό.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Σπανακοτυρόπιτα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.