Σπανακοτυρόπιτα “στριφτή”

Σπανακοτυρόπιτα “στριφτή”

Σπανακότυροπιτα στριφτή “σαλιγκάρι”. Μια συνταγή για μια αγαπημένη από όλη την οικογένεια πίτα για να την απολαύσετε  ως κυρίως πιάτο αλλά και ως ορεκτικό.

Υλικά συνταγής

  • 1 1/2 κιλό σπανάκι
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κιλό φύλλα κρούστας 
  • 1/2 κιλό φέτα σκληρή θρυμματισμένη
  • 3 αυγά χτυπημένα
  • 3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά ή τραχανάς
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι -πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζουμε, πλένουμε καλά το σπανάκι και το κόβουμε μέσα σε ένα ταψί σε φέτες πάχους 1 εκ. περίπου. Αλατίζουμε με χονδρό αλάτι και “ζυμώνουμε” με τα χέρια μας μέχρι να μαλακώσει καλά και να βγάλει πολύ από τους ζωμούς του. [Η ποσότητα θα μειωθεί σημαντικά]. Το βάζετε σε σουρωτήρι να αποβάλει και τα υπόλοιπα υγρά του, πιέζοντάς το κατά διαστήματα.
  2. Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε 3 κ.α. ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Προσθέτετε και το σπανάκι [στραγγισμένο], τον άνηθο και πιπέρι. Αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά και μετά το κατεβάζουμε.
  3. Το αφήνουμε να κρυώσει και μετά προσθέτουμε τη φέτα και τα αυγά, δοκιμάζουμε για αλάτι και προσθέτουμε ακόμα λίγο άν χρειάζεται.
  4. Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση, αλείφουμε κάθε μισό φύλο με λάδι, τοποθετούμε δύο από αυτά το ένα πάνω στο άλλο και απλώνουμε κατά μήκος τους 3 γεμάτες κουταλιές από τη γέμιση, κλείνουμε πρόχειρα τις άκρες και τη βάζουμε στην άκρη ενός μέτριου λαδωμένου στρογγυλού ταψιού.
  5. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, προσθέτοντας όλα τα ρολά στο ταψί, “κολλητά” το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να ενώνονται οι άκρες και να μη χυθεί το μείγμα. [Εναλλακτικά τυλίγουμε τη σπανακοτυρόπιτα σε ρολό και μετά την κάνουμε σαλιγκάρι σε ατομικές μερίδες].
  6. Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο, το ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για 45′ περίπου σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο.

 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Σπανακοτυρόπιτα “στριφτή”

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.