Σπανακοτυρόπιτα “στριφτή”
Σπανακότυροπιτα στριφτή “σαλιγκάρι”. Μια συνταγή για μια αγαπημένη από όλη την οικογένεια πίτα για να την απολαύσετε ως κυρίως πιάτο αλλά και ως ορεκτικό.
Υλικά συνταγής
- 1 1/2 κιλό σπανάκι
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
- 1/2 κιλό φύλλα κρούστας
- 1/2 κιλό φέτα σκληρή θρυμματισμένη
- 3 αυγά χτυπημένα
- 3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά ή τραχανάς
- 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι -πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Καθαρίζουμε, πλένουμε καλά το σπανάκι και το κόβουμε μέσα σε ένα ταψί σε φέτες πάχους 1 εκ. περίπου. Αλατίζουμε με χονδρό αλάτι και “ζυμώνουμε” με τα χέρια μας μέχρι να μαλακώσει καλά και να βγάλει πολύ από τους ζωμούς του. [Η ποσότητα θα μειωθεί σημαντικά]. Το βάζετε σε σουρωτήρι να αποβάλει και τα υπόλοιπα υγρά του, πιέζοντάς το κατά διαστήματα.
- Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε 3 κ.α. ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Προσθέτετε και το σπανάκι [στραγγισμένο], τον άνηθο και πιπέρι. Αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά και μετά το κατεβάζουμε.
- Το αφήνουμε να κρυώσει και μετά προσθέτουμε τη φέτα και τα αυγά, δοκιμάζουμε για αλάτι και προσθέτουμε ακόμα λίγο άν χρειάζεται.
- Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση, αλείφουμε κάθε μισό φύλο με λάδι, τοποθετούμε δύο από αυτά το ένα πάνω στο άλλο και απλώνουμε κατά μήκος τους 3 γεμάτες κουταλιές από τη γέμιση, κλείνουμε πρόχειρα τις άκρες και τη βάζουμε στην άκρη ενός μέτριου λαδωμένου στρογγυλού ταψιού.
- Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, προσθέτοντας όλα τα ρολά στο ταψί, “κολλητά” το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να ενώνονται οι άκρες και να μη χυθεί το μείγμα. [Εναλλακτικά τυλίγουμε τη σπανακοτυρόπιτα σε ρολό και μετά την κάνουμε σαλιγκάρι σε ατομικές μερίδες].
- Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο, το ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για 45′ περίπου σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο.
01/10/2014
www.sintayes.gr,
Συνταγή: Σπανακοτυρόπιτα “στριφτή”
Tags: επιδόρπια κυρίως πιάτα ορεκτικά πίτες σαλιγκάρι σπανακόπιτα συνταγές φούρνου