Σπανακόρυζο

Σπανακόρυζο

Σπανακόρυζο. Ένα πεντανόστιμο, κλασικά παραδοσιακό ελληνικό πιάτο με ρύζι και σπανάκι γιανα απολαύσετε ένα vegetarian, υγιεινό πιάτο στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Μια απλή και εύκολη στη παρασκευή της συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα πλήρες γεύμα με πολλές βιταμίνες και λίγες θερμίδες. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 1/2 κιλό σπανάκι (καθαρό βάρος, καθαρισμένο)
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι Arborio
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (1/4 φλ. + 1/4 φλ. χωριστά)
  • 4 φλ. νερό περίπου
  • 3 υπερπλήρη κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 ζωμό λαχανικών (προαιρετικά)
  • αλάτι πιπέρι 
  • 1/4 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε, στραγγίζετε το σπανάκι και το χοντροκόβετε. Πλένετε επίσης και σουρώνετε το ρύζι. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια (φρέσκο και φρέσκα), το πράσο και το άνηθο. Τα αφήνετε στην άκρη.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το1/4 φλ.  ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) μαζί με τα πράσα ανακατεύοντας συχνά για 4-5 λ. Ρίχνετε το σπανάκι και τον άνηθο και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 3-4 λ. 
  3. Προσθέτετε το ρύζι, ανακατεύετε για 1-2 λ επιπλέον να “μαραθεί” το σπανάκι και ρίχνετε τα 3½ φλ. τσαγιού από το νερό, το πελτέ ντομάτας, το ζωμό λαχανικών (προαιρετικά), αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
  4. Μισοσκεπάζετε τη κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση, μειώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή. Σιγοβράζετε το φαγητό σας, ανακατεύοντας περιστασιακά να μη κολλήσει και ελέγχοντας αν χρειάζεται επιπλέον ζεστό νερό, για 30-40 λ περίπου ή μέχρι να μαγειρευτεί πλήρως το ρύζι και σωθούν τα υγρά. 
  5. Δέκα (10) λ πριν το τέλος του βρασίματος, δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και αν απαιτείται συμπληρώνετε, ρίχνετε το υπόλοιπο 1/4 φλ. ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύετε. 
  6. Επίσης το σπανακόρυζό σας πρέπει να είναι υδαρές χωρίς όμως πολλά υγρά αλλά όχι τελείως στεγνό. Αν έχει πολλά υγρά ξεσκεπάζετε τη κατσαρόλα, αυξάνετε τη θερμοκρασία για να “σωθούν” ή αν είναι στεγνό προσθέτετε και άλλο ζεστό νερό και συνεχίζετε το μαγείρεμα για τα 10 λ επιπλέον.
  7. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά αφήνετε το σπανακόρυζο μέσα στη κατσαρόλα για 5 λ να σταθεί και μετά το σερβίρετε με ζεστό φρέσκο ψωμί και ελιές ή τυρί φέτα ή παρμεζάνα αν δεν νηστεύετε. 

 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Σπανακόρυζο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.