Σπανακόρυζο της μαμάς

Σπανακόρυζο της μαμάς

Σπανακόρυζο. Ένα πλήρες γεύμα με πολλές βιταμίνες και λίγες θερμίδες. Το σπανάκι είναι ένα από τα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά πράσινα λαχανικά. Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και Κ.

Το σπανάκι είναι πλουσιότατη πηγή μαγγανίου και φυλλικού οξέος, ενώ παρέχει μαγνήσιο και σίδηρο, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Υλικά συνταγής

  • 1 1/2 κιλό σπανάκι
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1  λεμονιού το χυμό
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3 φλ. τσαγιού νερό (με 1 ζωμό λαχανικών προαιρετικά)
  • 1 ντομάτα τριμμένη (προαιρετικά)
  • αλάτι- πιπέρι
  • νερό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζουμε, πλένουμε το σπανάκι και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Το αλατίζουμε και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει καλά.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι για 2-3 ή μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το σπανάκι και τον άνηθο και ανακατεύουμε για 2-3 λ.
  3. Ρίχνουμε στη κατσαρόλα τα 3 ποτήρια χλιαρό νερό και προαιρετικά το ζωμό, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και προαιρετικά πάλι τη τριμμένη ντομάτα.
  4. Μόλις πάρει βράση, μειώνουμε τη θερμοκρασία, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να φουσκώσει και μαλακώσει καλά το ρύζι. Προς το τέλος του βρασίματος, που το ρύζι θα έχει πιεί τα πολλά υγρά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ανακατεύουμε απαλά για να μη σας κολλήσει το ρύζι στο πάτο της κατσαρόλας.
  5. Μόλις το φαγητό μείνει με το λαδάκι του, κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζουμε το καπάκι της, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το σπανακόρυζο να “σταθεί” για 15-20 λ. Μετά το σερβίρουμε περιχύνοντας με λίγο λεμόνι.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Σπανακόρυζο της μαμάς

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.