Σπανακόπιτα με ρύζι και κοτόπουλο

Σπανακόπιτα με ρύζι και κοτόπουλο

Μια υπέροχη, διαφορετική σπανακόπιτα με ρύζι και κοτόπουλο. Μια πεντανόστιμη, πρωτότυπη,  σπανακόπιτα, με ρύζι, κοτόπουλο και κρούστα “κέλυφος” τραγανού φύλλου, που σίγουρα θα εντυπωσιάσετε και θα εντυπωσιαστείτε με την υπέροχη γεύση της και τη φανταστική εμφάνισή της.

Υλικά συνταγής

  • 2 1/2 φλ. τσαγιού [625 γρ.] ρύζι μακρύκοκκο μαγειρεμένο [περίπου 1 φλ. 250 γρ. άβραστο]
  • 750 γρ. κοτόπουλο φιλέτο 
  • 600 γρ. φρέσκο σπανάκι καθαρισμένο
  • 380 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη 
  • 1/3 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο άνηθο
  • 1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 3 μεγάλα αυγά
  • αλάτι πιπέρι
  • 12 φύλλα κρούστας
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι- δαχτυλίδι, [με αποσπώμενη βάση] με διάμετρο βάσης 23 εκ. Βράζετε το ρύζι, στο στραγγίζετε και το βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Κόβετε το κοτόπουλο σε μικρές μπουκίτσες. Ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομματάκια κοτόπουλου, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν απ” όλες τις πλευρές. Το ρίχνετε στο μπολ με το ρύζι, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και το αφήνετε στην άκρη.
  3. Εν τω μεταξύ, καθαρίζετε, πλένετε και χοντροκόβετε το σπανάκι σε φέτες. Το αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξει. Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μαϊντανό και τα προσθέτετε μαζί με τη θρυμματισμένη φέτα στο μπολ. 
  4. Στύβετε με τα χέρια σας το σπανάκι μέσα στο σουρωτήρι το προσθέτετε και αυτό στο μπολ. Ρίχνετε [μετά από δοκιμή] αλάτι, πιπέρι, 7-8 κ.σ. ελαιόλαδο και τα ανακατεύετε. Χτυπάτε ελαφρώς τα αυγά, τα ρίχνετε στο μπολ και ανακατεύετε να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
  5. Στρώνετε τα 8 φύλλα κρούστας, λαδωμένα ένα ένα στη βάση του ταψιού αφήνοντας το επιπλέον φύλλο να προεξέχει όλο έξω από το ταψί. Φροντίστε σε κάθε φύλλο να περιστρέφετε το ταψί, έτσι ώστε τα φύλλα που προεξέχουν έξω από το χείλος ταψιού να είναι ομοιόμορφα περιμετρικά.
  6. Σηκώνετε τα φύλλα που κρέμονται έξω από το χείλος του ταψιού, τα γυρίζετε προς τα μέσα και τα κολλάτε στα εσωτερικά τοιχώματα του ταψιού, έτσι ώστε να δημιουργήσετε μια πολυεπίπεδη επιφάνεια/επένδυση φύλλων στη πίτα σας. Πιέστε σταθερά τα φύλλα στα τοιχώματα του ταψιού με τα χέρια σας για να δημιουργήσετε ένα “κέλυφος”. Ρίχνετε τη γέμιση με το σπανάκι στο ταψί και ισιώνετε την επιφάνεια.
  7. Λαδώνετε τα υπόλοιπα 4 φύλλα και τα σκίζετε στα 4 ώστε να έχετε συνολικά 16 μικρά φύλλα . Τα τσαλακώνετε ένα ένα στη χούφτα σας χαλαρά σε μικρή μπαλίτσα και τα τοποθετείτε, πιέζοντάς τα ελαφρά, πάνω από τη γέμιση το ένα δίπλα στο άλλο κολλητά, ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια. Με ένα πινέλο βουρτσίζετε απαλά με λάδι τα φύλλα.
  8. Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε τη πίτα στο προθερμασμένο φούρνο για 45 λ. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15-20 λ ακόμα μέχρι να γίνει τραγανό και ροδοκόκκινο το φύλλο. Τη ξεφορμάρετε από το ταψί δαχτυλίδι και τη σερβίρετε σε πιατέλα. Τη κόβετε σε κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι και σερβίρετε.

Πηγή

 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Σπανακόπιτα με ρύζι και κοτόπουλο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.