Σπανακόπιτα με κεφαλογραβιέρα

Σπανακόπιτα με κεφαλογραβιέρα

Σπανακόπιτα με κεφαλογραβιέρα. Μια συνταγή για μια υπέροχη σπανακοτυρόπιτα για να την απολαύσετε σκέτη ή σαν συνοδευτικό με τα ψητά σας.

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού γάλα
  • 1 φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
  • 4 αυγά
  • μαϊντανό και άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 φλ. τσαγιού τριμμένη κεφαλογραβιέρα 
  • λίγο αλάτι [προσοχή λόγω του τυριού] και πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένουμε το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια, τα κόβουμε σε κομματάκια 1 εκ. περίπου και τα στραγγίζουμε στο σουρωτήρι. Βάζουμε το σπανάκι σε μεγάλο μπολ, ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι και τα «ζυμώνουμε» με τα χέρια σας για να μαλακώσουν.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 3-4 κ.σ. λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 2′-3′. Προσθέτουμε και το σπανάκι και το σοτάρουμε και αυτό για 3′-4′ ακόμα. Ρίχνουμε και το γάλα και το σιγοβράζουμε για 15′. Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε στο μείγμα τη φρυγανιά τα αυγά χτυπημένα μαϊντανό και άνηθο ψιλοκομμένο το τυρί λίγο αλάτι και πιπέρι.
  3. Σε λαδωμένο ταψί προσθέτουμε ένα ένα τα μισά φύλλα λαδωμένα ρίχνουμε μέσα το μείγμα το ισιώνουμε και σκεπάζουμε τη πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα πάλι λαδωμένα ένα ένα. Με ένα μυτερό μαχαιράκι χαράζουμε τα επάνω φύλλα σε κομμάτια.
  4. Βάζουμε τη πίτα σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φύλλο και ψήνουμε τη πίτα μας για 50′-60′ περίπου.

Προαιρετικά αλείφουμε τη πίτα με ένα αβγό χτυπημένο αναμεμειγμένο με λίγο λάδι και λίγο νερό.

Spinach Pie cut