Σπαγγέτι με αυγά ποσέ σε σάλτσα ντομάτας

Σπαγγέτι με αυγά ποσέ σε σάλτσα ντομάτας

Σπαγγέτι με αυγά ποσέ σε σάλτσα ντομάτας. Ένα απλό πιάτο για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι που θα αγαπήσει όλη η οικογένεια και θα σας “λύσει” τα χέρια της νοικοκυράς. Μια απλή, γρήγορη στην παρασκευή της και εύκολη συνταγή που “κατάγεται” από τα Ιόνια νησιά και Πελοπόννησο και ουσιαστικά γίνεται από αυγά και ντομάτες. Βέβαια επιδέχεται διάφορες παραλλαγές, διότι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, μπορείτε να εμπλουτίσετε με μυρωδικά, όπως γαρίφαλο κ.α., ή με μαϊντανό, θυμάρι ή ακόμα και καυτερές πιπερίτσες, ή θρυμματισμένη φέτα. Εδώ σας προτείνουμε να την απολαύσετε με ζυμαρικό αλλά μπορείτε και με πατατούλες τηγανιτές. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • 6 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κύμινο (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. πάπρικα 
  • ½-1 κ.σ. ζάχαρη μετά από δοκιμή (αν χρησιμοποιήσετε φρέσκες ντομάτες)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4-5 αυγά
  • 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • λίγο ξερό βασιλικό για το σερβίρισμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαύρο, ή καυτερό πιπέρι τσίλι (προαιρετικά)
  • 1 συσκευασία σπαγγέτι κατά προτίμηση “Σπαγγέτι καρότου”

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε το σπαγγέτι να βράσει σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη σάλτσα με τα αυγά. 
  2. Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι και μόλις ζεσταθεί, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, σοτάρετε το κρεμμύδι ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει και γυαλίσει. Μετά ρίχνετε το σκόρδο, ανακατεύετε για 1/2 λ και προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες με τους χυμούς τους μαζί με 1 ποτηράκι του κρασιού νερό.
  3. Τα αφήνετε να πάρουν βράση και μετά αλατοπιπερώνετε, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια, ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και αφήνετε την σάλτσα σας να βράσει για 15 λ. Πέντε (5) λ πριν τελειώσει το βράσιμο προσθέτετε, την ζάχαρη, την πάπρικα, την κανέλα και αν επιθυμείτε τα προαιρετικά υλικά και συνεχίζετε το βράσιμο για τα υπόλοιπα 5 λ ή μέχρι να μείνει η σάλτσα με λίγα υγρά.
  4. Μετά σπάτε τα αυγά, ολόκληρα σε “μάτια”, πάνω τη σάλτσα και τα αφήνετε να βράσουν για 5-7 λ ή μέχρι να “ψηθούν” και να “πήξει” και η σάλτσα. Κατά την διάρκεια του βρασίματος των αυγών παίρνετε λίγη σάλτσα και την ρίχνετε πάνω στα αυγά για να ψηθούν και οι κρόκοι. 
  5. Στραγγίζετε τα μακαρόνια σας, και τα σερβίρετε ζεστά με τη σάλτσα και τα αυγά, πασπαλισμένα με λίγο αποξηραμένο δυόσμο. Καλή σας όρεξη!

Πηγή



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Σπαγγέτι με αυγά ποσέ σε σάλτσα ντομάτας