Σουτζουκάκια Σμυρνέικα με ελιές και πουρέ πατάτας

Σουτζουκάκια Σμυρνέικα με ελιές και πουρέ πατάτας

Πεντανόστιμα Σμυρνέικα σουτζουκάκια με ελιές γαρνιρισμένα με ένα βελούδινο πουρέ. Μια απλή συνταγή, για ένα εξαιρετικό πιάτο, νόστιμο και χορταστικό για το Κυριακάτικο αλλά και καθημερινό οικογενειακό τραπέζι! 

Υλικά συνταγής

  • Για τα σουτζουκάκια
  • 750 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 μεγάλες ή 5 μικρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί
  • 240 γρ. (1 κούπα) κόκκινο κρασί
  • 1½ κ.γ. αλάτι (ή κατά βούληση)
  • 1½ κ.γ. κίμινο 
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για την σάλτσα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένες
  • 1 κούπα (250 γρ.) τομάτα κονκασέ
  • 2 κούπες (500 γρ.) ελαφρώς συμπκνωμένο χυμό τομάτας ή τομάτα στον τρίφτη
  • 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τον πουρέ πατάτας
  • 1½ κιλά πατάτες (περίπου 3 μεγάλες πατάτες)
  • 1 κ.γ. αλάτι (ή κατά βούληση)
  • 180 γρ. κρύο βούτυρο
  • 60 γρ. (1/4 κούπας) γάλα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα σουτζουκάκια: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα μικρό τηγάνι, που έχετε ζεστάνει σε υψηλή θερμοκρασία, σοτάρετε το σκόρδο στο ελαιόλαδο για 1 λ. Αυτή η διαδικασία είναι προαιρετική και ο σκοπός της είναι να αρωματίσει το ελαιόλαδο για να ενισχύσει τη γεύση.
  2. Παράλληλα σε ένα μικρό μπολ μουσκεύετε το ψωμί στο κόκκινο κρασί. Βάζετε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, στύβετε καλά το ψωμί και το προσθέτετε κι αυτό στο μπολ μαζί με 3 κ.σ. από το κρασί. Τέλος, προσθέτετε και το σκόρδο με το ελαιόλαδο από το τηγάνι και ζυμώνετε πολύ καλά, έως ότου να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Πλάθετε σουτζουκάκια σε σχήμα οβάλ, περίπου όσο είναι ένα μεγάλο κουτάλι της σούπας. Τα αραδιάζετε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα ψήνετε για 20-25 λ. Μετά τα βγάζετε από το φούρνο, τα βάζετε στη κατσαρόλα με τη σάλτα και τα μαγειρεύετε για 15-20 λ με μισοσκεπασμένο καπάκι.
  4. Για την σάλτσα: Εν τω μεταξύ όσο ψήνονται τα σουτζουκάκια φτιάχνετε τη σάλτσα. Προθερμαίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (στο 6-8) και μόλις κάψει ρίχνετε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και το σοτάρετε ανακατεύοντας για 2-3 λ. 
  5. Στη συνέχεια ρίχνετε τις πράσινες ελιές και τον πελτέ, ανακατεύετε 2-3 φορές και προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη ζάχαρη. Όταν η σάλτσα πάρει βράση, χαμηλώνετε την θερμοκρασία σε μέτρια (στο 4-5) και σιγομαγειρεύετε για 30 λ. Διορθώνετε τη γεύση με αλατοπίπερο και αν χρειαστεί προσθέτετε 1/2 ή 1 κ.γ. ζάχαρη.
  6. Για τον πουρέ: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, εκτός φωτιάς, βάζετε τις πατάτες, που τις έχετε καθαρίσει, πλύνει και κόψει στα 4 ή στα 5 μαζί με το αλάτι. Γεμίζετε την κατσαρόλα με νερό και την βάζετε στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία.
  7. Τις βράζετε για 25-30 λ ή μέχρι ένα μαχαίρι να τις διαπερνά εύκολα. Μεταφέρετε τις καυτές πατάτες σε μπολ και τις λιώνετε με μια πρέσα για πουρέ. Προσθέτετε το παγωμένο βούτυρο σε περίπου 4-5 δόσεις και ανακατεύοντας με κουτάλα να λιώσει και ομογενοποιηθεί.
  8. Μετά ρίχνετε σιγά-σιγά το γάλα, μέχρι να πάρει ο πουρές μια βελούδινη υφή. Δοκιμάζετε και αν απαιτείται διορθώνετε το αλάτι. Σερβίρετε τα σουτζουκάκια, γαρνίροντας με τον πουρέ και μπόλικη σάλτσα. Καλή σας όρεξη!

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Σουτζουκάκια Σμυρνέικα με ελιές και πουρέ πατάτας