Σούπα βελουτέ με λαχανικά και γλυκοπατάτα

Σούπα βελουτέ με λαχανικά και γλυκοπατάτα

Μια πεντανόστιμη σούπα βελουτέ με διάφορα λαχανικά και γλυκοπατάτα για να την απολαύσετε τις βροχερές μέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα αλλά όχι μόνο. Μια πανεύκολη συνταγή για μια γευστικότατη, θρεπτική, υγιεινή και χορταστική σούπα για όλη την οικογένεια που θα γίνει η αγαπημένη σας!

Υλικά συνταγής

  • 1/2 φλ. τσαγιού περίπου, ελαιόλαδο 
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 2 πράσα, κομμένα σε μέτριες ροδέλες
  • 4 μεγάλα ή 5 μέτρια καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 μεγάλη πατάτα, κομμένη σε μέτριους κύβους
  • 3 μεγάλες ή 4 μέτριες γλυκοπατάτες, κομμένες σε μέτριους κύβους
  • 1 κύβο λαχανικών
  • ζεστό νερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3-4 κυβάκια φρέσκο βούτυρο αγελάδος κρύο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνετε το κρεμμύδι και το πράσο και τα τσιγαρίζετε, ανακατεύοντας συχνά για 2-3 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. 
  2. Μετά προσθέτετε τα καρότα, ανακατεύετε για 2 λ επιπλέον και στη συνέχεια ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά. Συνεχίζετε το τσιγάρισμα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να γυαλίσουν.
  3. Όταν είναι έτοιμα τα λαχανικά, ρίχνετε το ζωμό κότας διαλυμένο σε 1 φλ. τσαγιού καυτό νερό, προσθέτετε επιπλέον καυτό νερό τόσο όσο να σκεπάζει καλά τα λαχανικά, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. 
  4. Μισοσκεπάζετε τη κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και βράζετε τα λαχανικά για περίπου 30-35 λ ή μέχρι να βράσουν καλά. Τα λαχανικά είναι έτοιμα όταν ένα πιρούνι με το οποία θα τα τρυπήσετε μπαίνει αμέσως με στη σάρκα τους.
  5. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αμέσως ρίχνετε μέσα το κρύο βούτυρο και ανακατεύετε να λιώσει με τη θερμοκρασία που ήδη έχει. Στη συνέχεια με ένα ραβδομπλέντερ “δουλεύετε” πολύ καλά τα λαχανικά μέχρι να γίνουν μια απαλή βελουτέ σούπα.
  6. Αν κατά τη διάρκεια του χτυπήματος με το ραβδομπλέντερ δείτε όαι η σούπα σας είναι πολύ πηκτή μπορείτε να ρίξετε λίγο ζεστό νερό για να την αραιώσετε. Την σερβίρετε ζεστή μαζί με κρέμα τυριού, κρουτόν, λίγο μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελάχιστο ελαιόλαδο. Καλή σας απόλαυση!



Sintayes.gr,

Συνταγή: Σούπα βελουτέ με λαχανικά και γλυκοπατάτα