Σουφλέ με ψωμί του τοστ το τέλειο

Σουφλέ με ψωμί του τοστ το τέλειο

Ένα λαχταριστό σουφλέ με ψωμί του τοστ, γραβιέρα, φέτα, μπέικον και ζαμπόν, μανιτάρια και πιπεριά για να απολαύσετε ένα τέλειο πρωινό ή ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο με με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα. Μια απλή, εύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα σουφλέ που σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο σας. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 1 πακέτο ψωμί του τοστ 
  • βούτυρο λιωμένο για άλειμμα ταψιού και “ράντισμα” του ψωμιού
  • 300 γρ. ζαμπόν 
  • 200 γρ. μπέικον
  • 1 πακέτο μανιτάρια φρέσκα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο πρώτα στη μέση οριζόντια και μετά σε λεπτές φέτες
  • 4-5 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε “στικς” ή “καρεδάκια” (ή 2 μικρές κόκκινες πιπεριές κέρατο) 
  • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη (ή ανάμεικτη με κεφαλοτύρι και πικάντικο κασέρι)
  • 400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη 
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι
  • Για να περιχύσουμε το σουφλέ:
  • 1 λίτρο γάλα
  • 6 αυγά
  • αλάτι και τριμμένο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βουτυρώνετε ένα μεγάλο ταψί πυρέξ (που να χωράει σε μια στρώση τις μισές φέτες του τοστ). Στη βάση του απλώνετε τις μισές φέτες τοστ, φροντίζοντας να κόψετε κάποιες ώστε να καλύψετε τυχόν κενά στη βάση, τις ραντίζετε με λίγο λιωμένο βούτυρο και τις πασπαλίζετε με λίγο αλατοπίπερο. Από πάνω στρώνετε το μπέικον και 2-3 φέτες ζαμπόν κομμένες στα 4 και αφήνετε το ταψί στην άκρη.
  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τη πιπεριά και τα μανιτάρια, ανακατεύοντας συχνά για 5-6 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε τη μισή ποσότητα στο ταψί, πάνω από το μπέικον και το ζαμπόν, και την απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. 
  3. Αλατοπιπερώνετε τα λαχανικά σας, πασπαλίζετε από πάνω το ψιλοκομμένο μαϊντανό και πάνω από το μαϊντανό απλώνετε τη θρυμματισμένη φέτα. Πάνω από τη φέτα στρώνετε ομοιόμορφα και την υπόλοιπη γέμιση μανιταριών, κρεμμυδιών, πιπεριάς και τα καλύπτετε με τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού φροντίζοντας να κόψετε και πάλι κομματάκια ψωμιού για να καλυφθεί η επιφάνειά του. 
  4. Ραντίζετε τις επάνω φέτες τοστ με λίγο βούτυρο, από πάνω στρώνετε τις υπόλοιπες φέτες ζαμπόν και τέλος πασπαλίζετε στη επιφάνεια ομοιόμορφα όλη τη τριμμένη γραβιέρα. 
  5. Για να περιχύσουμε το σουφλέ: Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά, προσθέτετε το γάλα, αλατοπίπερο και λίγο μοσχοκάρυδο, συνεχίζετε το ανακάτεμα να ενσωματωθούν και περιχύνετε με το μείγμα το σουφλέ.
  6. Αφήνετε το σουφλέ σας να “σταθεί” για 20-30 λ ή μέχρι να απορροφήσει το μείγμα γάλακτος και μετά το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμού για 40 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του. 

Εναλλακτικά μπορείτε να κόψετε το ζαμπόν και το μπέικον σε μεγάλα κομμάτια και μετά τα 5 λ σοταρίσματος του μείγματος μανιταριών να τα προσθέσετε στο τηγάνι μαζί με το ψιλοκομμένο μαϊντανό και να συνεχίσετε το σοτάρισμα για άλλα 4-5 λ. Στη συνέχεια προσθέτετε  και τη θρυμματισμένη φέτα, ανακατεύετε και ρίχνετε όλο το μείγμα πάνω από τις φέτες τοστ της βάσης. Απλώνετε το μείγμα παντού ομοιόμορφα, από πάνω το σκεπάζετε με τις υπόλοιπες φέτες του τοστ, τις οποίες ραντίζετε με λίγο βούτυρο. Τις πασπαλίζετε με τη γραβιέρα και ψήνετε το σουφλέ σας. 

Μια συνταγή του Βασ. Καλλίδη από το “Πρωϊνό



Sintayes.gr,

Συνταγή: Σουφλέ με ψωμί του τοστ το τέλειο