Σουτζουκάκια Σμυρναίϊκα

Σουτζουκάκια Σμυρναίϊκα

Ένα μικρασιάτικο μερακλίδικο υπέροχο φαγητό, μια συνταγή για σουτζουκάκια αρωματισμένα με κύμινο!  Ένα φαγητό που μας θυμίζει την Πόλη και που πάντα θα κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας αλλά και στο στομάχι μας!

Υλικά συνταγής

  • 600 γρ. κιμά κατά προτίμηση ανάμικτο 300 γρ. μοσχαρίσιο + 300 γρ. χοιρινό
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδου τριμμένη
  • 2 αυγά
  • ψίχα από 3 μέτριες φέτες ψωμί 2-3 ημερών, μουλιασμένο σε κόκκινο κρασί και πολύ καλά στυμμένο
  • 2-3 κ.γ. κύμινο σκόνη
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι – πιπέρι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλεύρι για το τηγάνισμα
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • Για τη σάλτσα:
  • 5 ντομάτες ψιλοκομμένες ή 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ, ελαφρώς πολτοποιημένα στο multi
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη
  • 1 γεμάτο κ.γ. κύμινο 
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • 1/2 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • αλάτι – πιπέρι
  • 3/4 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  • 1/2 φλ. λαδιού ελαιόλαδο
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζουμε το κιμά σε ένα μπολ. Μουλιάζουμε το ψωμί, το στύβουμε καλά το βάζουμε στο μπόλ με το κιμά μαζί με όλα τα προαναφερόμενα υλικά για τα σουτζουκάκια. Ζυμώνουμε πολύ καλά για να ανακατευτούν και να ομοιογενοποιηθούν όλα τα υλικά και πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια. (Αν έχουμε χρόνο σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου να ενσωματωθούν οι γεύσεις). 
  2. Αλευρώνουμε τα σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι, σταδιακά, να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα ακουμπάμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
  3. Για τη σάλτσα:  Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, τo κρεμμύδι με το σκόρδο για 5 λ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και γυαλίσουν (προσοχή μη καούν και μαυρίσουν).
  4. Τα σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε σταδιακά όλα τα υλικά της σάλτσας, αρχίζοντας άμεσα από τις ντομάτες και τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε μισό ποτήρι ζεστό νερό. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει με μέχρι να δέσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα σουτζουκάκια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λ περίπου.
  5. Σερβίρουμε ζεστά τα σουτζουκάκια μας πασπαλίζοντας με μαϊντανό και τα συνοδεύουμε με μακαρόνια ή ρύζι πιλάφι, ή με πουρέ, ή με πατάτες τηγανιτές.



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Σουτζουκάκια Σμυρναίϊκα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.