Σούπα λαχανικών νηστίσιμη

Σούπα λαχανικών νηστίσιμη

Μια υπέροχη, πεντανόστιμη νηστίσιμη σούπα λαχανικών. Μια νόστιμη, υγιεινή, ελαφριά αλλά πολύ χορταστική σούπα, για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι για τις κρύες μέρες του χειμώνα, τις νηστείες και όχι μόνο. Μια πολύ απλή και εύκολη συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) για μια εξαιρετική σούπα λαχανικών, με μεγάλη ευελιξία υλικών μιας και μπορείτε να αφαιρέσετε ή να προσθέσετε λαχανικά επιλογής σας τα οποία έχετε στη κουζίνα σας. Το μυστικό αυτής τη σούπας που θα της δώσει τη τέλεια βράση είναι το σιγοβράσιμο για πολλές ώρες αρκεί να έχετε το χρόνο και την αναμονή αλλά σίγουρα θα σας αποζημιώσει. Επίσης το άλλο μυστικό γεύσης αυτής της σούπας, αν δεν νηστεύετε, είναι να προσθέσετε λίγο ψιλοκομμένο μπέικον και για ακόμα επιπλέον γεύση να τη σερβίρετε γαρνιρισμένη με λίγο τριμμένο τυρί gruyere ή παρμεζάνα. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • 3½ λίτρα νερό ή ζωμό λαχανικών (ή ζωμό κοτόπουλου αν δεν νηστεύετε) 
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 μέτρα χλωρά (ή 2 μέτρια ξερά) κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 πράσα, ψιλοκομμένα 
  • 5 γογγύλια, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους 2 εκ.
  • 4 καρότα, καθαρισμένα κομμένα σε ροδέλες
  • 2 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους 2 εκ. 
  • 1/2 μέτρια ή 1 μικρή σελινόριζα, καθαρισμένη κομμένη σε κύβους 2 εκ. 
  • 1 μικρό λάχανο ή 1/2 μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 κλαράκια σέλερι ή σέλινο, ψιλοκομμένα  
  • 3 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένο (προαιρετικά) 
  • αλάτι πιπέρι
  • 3-4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1/2 ποτηράκι του κρασιού μικρά ζυμαρικά όπως ρυζάκι, γράμματα, κουσκουσάκι, πεπονάκι, ψιλό κριθαράκι ή φιδέ (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε όλα τα λαχανικά, καθαρίζετε τις πατάτες, τα γογγύλια και τη σελινόριζα και κόβετε όλα τα λαχανικά σας σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα 3½ λίτρα νερό ή ζωμό λαχανικών (ή ζωμό κοτόπουλου αν δεν νηστεύετε).  
  2. Εν τω μεταξύ, σε άλλη κατσαρόλα ή μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο, σοτάρετε τα κρεμμύδια με το πράσο για 1-2 λ., προσθέτετε τα γογγύλια, τις πατάτες, τα καρότα και τη σελινόριζα και τα σοτάρετε για 2 λ επιπλέον. Τέλος προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά εκτός από το μαϊντανό και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3-4 λ. [*]
  3. Μεταφέρετε όλα τα σοταρισμένα λαχανικά σας στο καυτό νερό, προσθέτετε (προαιρετικά) το ψιλοκομμένο μπέικον, αλάτι και πιπέρι και μόλις πάρουν βράση, σκεπάζετε τη κατσαρόλα, μειώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και αφήνετε τη σούπα σας να σιγοβράσει για 5 ώρες. 30 λ πριν βράσουν τα λαχανικά σας προσθέτετε το μαϊντανό και προαιρετικά το ζυμαρικό σας. 
  4. Σημείωση: Το πολύ αργό βράσιμο είναι το απολύτως ιδανικό για τις σούπες λαχανικά. Φυσικά μπορείτε να αυξήσετε τη θερμοκρασία σε μέτρια, να ρίξετε ζωμό τόσο που να σκεπάζει τα λαχανικά σας και να τα βράσετε μέχρι να μαλακώσουν. 
  5. Αποσύρετε τη σούπα σας από τη φωτιά, την αφήνετε για 20 λ μέσα στη κατσαρόλα να “σταθεί” και τη σερβίρετε ζεστή, με λίγο τριμμένο τυρί gruyere ή παρμεζάνα, αν δεν νηστεύετε, για περισσότερη γεύση και τη συνοδεύετε με ζεστό χωριάτικο ψωμί. 

[*] Μπορείτε να παραλείψετε το σοτάρισμα των λαχανικών και αφού βράσει το νερό ή ο ζωμός (που έχετε ήδη βάλει σε κατσαρόλα να βράσει μέχρι να κόψετε τα λαχανικά σας), τα ρίχνετε όλα τα λαχανικά μαζί στο νερό (εκτός από το μαϊντανό και, προαιρετικά, το ζυμαρικό που θα τα βάλετε αργότερα).

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής σε φωτογραφίες



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Σούπα λαχανικών νηστίσιμη

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.