Σουφλέ με πατάτες και τυριά

Σουφλέ με πατάτες και τυριά

 Μια συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο φαγητό. Σουφλέ με πατάτες σε αφράτη μπεσαμέλ με τυριά για ένα υπέροχο συνοδευτικό ή ορεκτικό πιάτο.

Υλικά συνταγής

  • 700 γρ. πατάτες καθαρισμένες και σε φέτες [*]
  • Για τη μπεσαμέλ:
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. βιτάμ
  • 1/2 κιλό γάλα
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 300 γρ. τυριά ανάμεικτα τριμμένα [τσένταρ, γκούντα, γραβιέρα]
  • 6 αυγά [χωριστά ασπράδια και κρόκους]

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε φέτες, τις αλατίζουμε ελαφρά και τις τηγανίζουμε για λίγα λεπτά σε καυτό λάδι στη φριτέζα μέχρι να θωρακισθούν και ροδοκοκκινίσουν.
  2. Για τη μπεσαμέλ: Φτιάχνουμε μια μπεσαμέλ με το αλεύρι, το βούτυρο και το γάλα. Λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε να ενσωματωθούν και με μια κίνηση προσθέτουμε το γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει. 
  3. Μόλις είναι έτοιμη τη κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να μισοκρυώσει. Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε ζωηρά να ενσωματωθούν. Τέλος ρίχνουμε τα τυριά και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν..
  4. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα [ξεκινάμε με χαμηλή ταχύτητα και μετά σιγά σιγά αυξάνουμε]. Προσθέτουμε την μαρέγκα σιγά – σιγά στην μπεσαμέλ και ανακατεύουμε πολύ απαλά [για να μη χαθεί ο αέρας] μέχρι να ενσωματωθούν.
  5. Βάζουμε σε ένα πυρέξ που έχουμε βουτυρώσει σε στρώσεις πατάτες-μπεσαμέλ ξεκινώντας στη βάση με τις πατάτες. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 30 λεπτά.

[*] Στις πατάτες κατά το στρώσιμό τους στο ταψί μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της επιλογής σας όπως θυμάρι ή δυόσμο, ή ρίγανη, ή σκόρδο, ή βασιλικό, μαϊντανό ψιλοκομμένο κ.λ.π.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Σουφλέ με πατάτες και τυριά