Σολομός με ντοματίνια στο τηγάνι

Σολομός με ντοματίνια στο τηγάνι

Ένα πεντανόστιμο, υγιεινό και χορταστικό πιάτο για όλη την οικογένεια. Σολομός με εύκολη σάλτσα από ντοματίνια στο τηγάνι. Μια εύκολη συνταγή με απλά υλικά (από εδώ) για λαχταριστά φιλετάκια σολομού που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν με την υπέροχη γεύση τους και την ευκολία της παρασκευή τους. Συνοδέψτε τα, προαιρετικά, με κους κους και απολαύστε το τέλειο πιάτο!

Υλικά συνταγής

  • 550-600 γρ. ντοματίνια ώριμα, καθαρισμένα και πλυμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • 5-6 φρέσκα φύλλα θυμαριού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 φιλέτα σολομού με το δέρμα τους (170 γρ. περίπου το ένα)
  • 1 φλ. τσαγιού κους κους + 2 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο για συνοδευτικό (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε σε μίξερ ή σε μπλέντερ τα ντοματίνια, το σκόρδο, το μισό ελαιόλαδο, το ξύδι, το θυμάρι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ½ κ.γ. ζάχαρη και τα χτυπάτε μερικές φορές μέχρι να αρχίσουν να πολτοποιούνται τα ντοματίνια αφήνοντας όμως και μεγαλύτερα κομμάτια χωρίς να γίνουν πολτός. Το αφήνετε στην άκρη.
  2. Με απορροφητικό χαρτί κουζίνας σκουπίζετε καλά τα φιλέτα σολομού και τα αλατοπιπερώνετε και από τις 2 πλευρές. Σε ένα μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι, ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί καλά τοποθετείτε στο τηγάνι τα φιλέτα σολομού με τη πέτσα προς τα κάτω και τα πιέζετε με σπάτουλα στη βάση του τηγανιού για να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη κρούστα και πάρει ένα χρυσό-καφέ χρώμα η πέτσα τους.
  3. Μειώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοτηγανίζετε το σολομό, χωρίς να τον κινείτε, πιέζοντάς τον συχνά με τη σπάτουλα προς τη βάση του τηγανιού για 7-10 λ ανάλογα με το πάχος των φιλέτων σας ή μέχρι να ψηθεί το φιλέτο μέχρι τη μέση. Μεταφέρετε προσεκτικά τα φιλέτα σας σε μια πιατέλα με τη πέτσα προς τα επάνω. 
  4. Ρίχνετε το μείγμα με τα πολτοποιημένα ντοματίνια στο τηγάνι και μόλις πάρουν βράση ξαναβάζετε τα φιλέτα σολομού ανάμεσα στη σάλτσα στο τηγάνι αυτή τη φορά με τη πέτσα του προς τα επάνω. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το τηγάνι και σιγοβράζετε το φαγητό σας για 5-8 λ ανάλογα με το πάχος των φιλέτων σας. Σερβίρετε το σολομό ώς έχει με τη πέτσα του προς τα επάνω με όλη τη σάλτσα του. 
  5. Σημείωση: Αν προτιμήσετε να το σερβίρετε με το κους κους, θα το φτιάξετε ως εξής: Ρίχνετε 1 φλ. νερό και 2 κ.σ. βούτυρο (ή ελαιόλαδο) σε μια κατσαρολίτσα και αφήστε το να κοχλάσει σε δυνατή φωτιά. Μόλις κοχλάσει αποσύρετε αμέσως τη κατσαρολίτσα από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα 1 φλ. τσαγιού κους κους και αλάτι. (1 φλ. αποξηραμένο κουσκούς κάνει περίπου 4 φλ. μαγειρεμένο κουσκούς ).
  6. Ανακατεύετε για να υγρανθεί ομοιόμορφα το κους κους. Σκεπάζετε τη κατσαρολίτσα και αφήνετε το κους κους να “καθήσει” και απορροφήσει το υγρό για 10-12 λ. Μετά το ανακατεύετε καλά με πιρούνι να αφρατέψει, το σερβίρετε σε πιατέλα και από πάνω τοποθετείτε τη σάλτσα και τα φιλέτα σολομού. 

 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Σολομός με ντοματίνια στο τηγάνι

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.