Αναρτήθηκε στις 06/10/2015 σε Γλυκά - Επιδόρπια, Γλυκά με Σοκολάτα, Συνταγές
Σοκολατίνα με γέμιση και επικάλυψη σοκολάτας
Μια συνταγή για μια υπέροχη τούρτα σοκολατίνα με γέμιση κρέμας σοκολάτας και επικάλυψη με γκανάς σοκολάτας. Τη γαρνίρετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας για κάθε περίσταση και απολαύστε τη.
Υλικά συνταγής
- Για το παντεσπάνι: [*]
- 340 γρ. βούτυρο
- 340 γρ. ζάχαρη
- 6 μεγάλα αυγά
- 3 καψουλίτσες βανίλιες
- 200 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
- 150 γρ. αμυγδαλόψιχα αλεσμένη
- 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 1/2 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
- 2 πρέζες αλάτι
- 4 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο ή πορτοκάλι
- 3 κ.σ. κονιάκ
- Για τη κρέμα σοκολάτας:
- 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρας [60%] ψιλοκομμένη
- 250 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 35% λιπαρά
- 150 ml κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
- Για την επικάλυψη σοκολάτας:
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρας [60%] ψιλοκομμένη
- 200 ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με σκόνη κακάο δύο στρογγυλά ταψάκια [μιας χρήσης 23 ή 25 εκ]. Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αφήνετε στην άκρη να κρυώνει. Κοσκινίζετε σε μπολ το αλεύρι, προσθέτετε το μπέϊκιν πάουντερ και τη βανίλια και ανακατεύετε.
- Σε άλλο μπολ βάζετε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ καλά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν. Ρίχνετε και τη λιωμένη χλιαρή σοκολάτα, την αμυγδαλόψιχα, το αλάτι και χτυπάτε για 1/2 λ. Τέλος ρίχνετε σταδιακά το μείγμα αλευριού και το χτυπάτε για λίγο μέχρι να ενσωματωθεί. Μη το χτυπάτε πολύ ώρα και σφίξει η ζύμη.
- Χωρίζετε στη μέση, ισομερώς το μείγμα και το ρίχνετε στα δύο ταψάκια. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40 λ [κάντε το πείραμα με οδοντογλυφίδα να δείτε αν έχει ψηθεί]. Βγάζετε τα ταψάκια από το φούρνο, τα αφήνετε 10 λ να σταθούν και τα ξεφορμάρετε σε σχάρα να κρυώσουν καλά. Ζεσταίνετε τη μαρμελάδα με το κονιάκ και 5 κ.σ. νερό και αλείφετε τα παντεσπάνια από τη κάτω πλευρά τους.
- Για τη κρέμα σοκολάτας: Ψιλοκόβετε τη κουβερτούρα σε ένα μεγάλο μπολ. Ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι τη κρέμα γάλακτος με τα λίγα λιπαρά και μόλις πάρει βράση τη ρίχνετε στο μπολ με τη κουβερτούρα. Την αφήνετε 1 λ να “σταθεί” και μετά ανακατεύετε μέχρι να έχετε μια λεία γυαλιστερή κρέμα. Την αφήνετε να κρυώσει καλά ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
- Σε άλλο καθαρό, στεγνό μπολ, χτυπάτε στο μίξερ, στη δυνατή ταχύτητα τη κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά σε πηχτή σαντιγί. Μόλις κρυώσει η λιωμένη σοκολάτα ρίχνετε μέσα τη σαντιγί και ανακατεύετε πολύ απαλά, με κυκλικές κινήσεις, από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
- Βάζετε το κάτω μέρος από το παντεσπάνι σε φόρμα δαχτυλίδι ή τσέρκι. Στρώνετε από πάνω τη κρέμα σοκολάτας και σκεπάζετε με το δεύτερο παντεσπάνι. Την αφήνετε στο ψυγείο για λίγες ώρες μέχρι να σφίξει καλά.
- Για την επικάλυψη: Ψιλοκόβετε τη κουβερτούρα σε ένα μεγάλο μπολ. Ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι τη κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει βράση τη ρίχνετε στο μπολ με τη κουβερτούρα και ανακατεύετε μέχρι να έχετε μια λεία και πηχτή κρέμα. Ξεφορμάρετε τη τούρτα σε σχάρα και τη περιχύνετε με τη λιωμένη σοκολάτα ξεκινώντας από το κέντρο φροντίζοντας να καλυφθεί πλήρως. Τη γαρνίρετε με σαντιγί, ή φιλέ αμυγδάλου ή τρούφα σοκολάτας ή φλύδα λευκής ή μαύρης σοκολάτας.
[*] Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
06/10/2015
Sintayes.gr,
Συνταγή: Σοκολατίνα με γέμιση και επικάλυψη σοκολάτας