Σοκολατίνα με φράουλες και μασκαρπόνε

Σοκολατίνα με φράουλες και μασκαρπόνε

Μια υπέροχη τούρτα σοκολατίνα με φράουλες και μασκαρπόνε που σίγουρα θα εκπλήξει με τη γεύση και την υφή τους όποιον τη δοκιμάσει και κανείς τους δεν θα πιστέψει ότι τη φτιάξατε εσείς. Μια συνταγή για ένα υπέροχο γλύκισμα που θα απαιτήσει χρόνο, ικανότητα και προσπάθεια για τη παρασκευή του αλλά που θα κερδίσει τις εντυπώσεις με την εξαιρετική γεύση του. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • Για το μπισκότο
  • 125 γρ. ασπράδια αυγών (από περίπου 5 αυγά)
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 75 γρ. κουβερτούρα περίπου 64% κακάο, ψιλοκομμένη
  • 125 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη
  • Για τη σοκολατένια κρέμα με φράουλες
  • 40 γρ. κρόκοι αυγών (από 2 αυγά)
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 90 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 100 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 5 γρ. ζελατίνη σε φύλλα
  • 300 γρ. φράουλες, πολτοποιημένες
  • 300 γρ. σοκολάτα γάλακτος, ψιλοκομμένη
  • Για τη κρέμα μασκαρπόνε
  • 190 γρ. μασκαρπόνε (κρεμώδες ιταλικό τυρί)
  • 75 γρ. κρέμα γάλακτος περίπου 35% λιπαρά
  • 40 γρ. ασπράδια αυγών (από περίπου 2 μικρά αυγά)
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 5 γρ. ζελατίνη σε φύλλα
  • 60 γρ. κρέμα γάλακτος περίπου 35% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι)
  • Για τη σάλτσα σοκολάτας
  • 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 200 γρ. σοκολάτα γάλακτος

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το Μπισκότο: Παίρνετε ένα φύλλο λαδόκολλας στις διαστάσεις της λαμαρίνας του φούρνου, την απλώνετε πάνω στο πάγκο σας και σχεδιάζετε με μολύβι πάνω στη λαδόκολλα 2 τετράγωνα, χρησιμοποιώντας ως οδηγό ένα τσέρκι διαστάσεων 20×20 εκ. Αναποδογυρίζετε τη λαδόκολλα, ώστε οι γραμμές με το μολύβι να είναι από κάτω και να μην ακουμπήσουν στο γλυκό σας, αλλά να είναι ευδιάκριτες, και την τοποθετείτε στη λαμαρίνα του φούρνου.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Λιώνετε καλά τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε μπεν μαρί, την αποσύρετε από το μπεν μαρί και την αφήνετε στην άκρη. Ρίχνετε στο κάδο του μίξερ τα ασπράδια και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το σύρμα σε χαμηλή προς μεσαία ταχύτητα, μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα.
  3. Σταματάτε το χτύπημα και ρίχνετε σταδιακά τη λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ. Στο τέλος συνεχίζοντας το ανακάτεμα ενσωματώνετε και τη σκόνη αμυγδάλου. Απλώνετε το μείγμα στα τετράγωνα που σχεδιάσατε με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ισόπαχα παντού. Ψήνετε τα μπισκότα για περίπου 15 λ και τα αφήνετε να κρυώσουν. Ακουμπάτε το τσέρκι σε ένα ταψί, βάζετε μέσα προσεκτικά το ένα μπισκότο και το βάζετε στο ψυγείο.
  4. Για τη Κρέμα σοκολάτα με φράουλες: Βάζετε τα φύλλα ζελατίνης σε παγωμένο νερό να μαλακώσουν. Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και μετά την αφήνετε λίγο να κρυώσει. Στο μεταξύ, ρίχνετε τους κρόκους, τη ζάχαρη, το γάλα και τη κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετείτε στη φωτιά.
  5. Λίγο πριν πάρει βράση το μείγμα (80° C), το αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα τη ζελατίνη, αφού τη στύψετε με το χέρι για να στραγγίσει. Ανακατεύετε να λιώσει η ζελατίνη και προσθέτετε τις πολτοποιημένες φράουλες. Όταν χλιαρίνει το μείγμα (50-55° C), το ρίχνετε σταδιακά μέσα στη λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχετε ένα λείο και καλά ομογενοποιημένο μείγμα.
  6. Αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία του μείγματος σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (20-25° C), βγάζετε το τσέρκι με το μπισκότο από το ψυγείο, αδειάζετε μέσα το μείγμα, το στρώνετε ομοιόμορφα και το βάζετε στο ψυγείο.
  7. Για τη Κρέμα μασκαρπόνε: Βάζετε τη ζελατίνη σε παγωμένο νερό να μαλακώσει. Ζεσταίνετε τα ασπράδια ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να χλιαρίνουν ( 55° C) και στη συνέχεια τα χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα, να φουσκώσουν. Στύβετε τη ζελατίνη να στραγγίσει, τη ζεσταίνετε στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε πολύ χαμηλή φωτιά σε κατσαρολάκι μέχρι να λιώσει και μετά την αναμιγνύετε στο μείγμα με τα ασπράδια.
  8. Χτυπάτε το τυρί με τα 75 γρ. ρευστής κρέμας γάλακτος σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ μέχρι να μαλακώσει. Ενώνετε το μείγμα του τυριού με αυτό των ασπραδιών, ανακατεύοντας με μια μαρίζ και μετά ενσωματώνετε και τη παχύρρευστη κρέμα γάλακτος. Βγάζετε το τσέρκι από το ψυγείο, βάζετε μέσα το δεύτερο μπισκότο και από πάνω τη κρέμα μασκαρπόνε. Το ξαναβάζετε στο ψυγείο.
  9. Για τη Σάλτσα σοκολάτας: Βάζετε τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα μπολ και τη κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα. Τοποθετείτε τη κατσαρόλα στη φωτιά και, λίγο πριν πάρει βράση, την αποσύρετε και την αδειάζετε αμέσως πάνω από την κουβερτούρα. Περιμένετε για 1 λ να λιώσει λίγο η σοκολάτα, μετά ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα και το απλώνετε πάνω στη κρέμα μασκαρπόνε, εκτός από λίγο που κρατάτε στην άκρη. Αφήνετε το γλυκό σας στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες.
  10. Για το σερβίρισμα: Όταν βεβαιωθείτε ότι το γλυκό σας έχει παγώσει καλά, το ξεφορμάρετε ζεσταίνοντας τα τοιχώματά του με ένα πιστολάκι μαλλιών. Το κόβετε σε 10-12 μερίδες και τις διακοσμείτε με φρούτα αρεσκείας σας. Περιχύνετε κάθε πάστα με τη σάλτσα σοκολάτα που είχατε κρατήσει και καλή σας απόλαυση.

Μια συνταγή του Τάσου Τυρανόπουλου από εδώ



Sintayes.gr,

Συνταγή: Σοκολατίνα με φράουλες και μασκαρπόνε