Σοκολατένιος κορμός “Nουγκά” semifreddo

Σοκολατένιος κορμός “Nουγκά” semifreddo

Ένα απολαυστικό semifreddo σοκολατένιο κορμό με Νουγκά. Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή (από εδώ) για να υπέροχο γλύκισμα που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπες σε όλες τις περιστάσεις.

Υλικά συνταγής

  • 600 ml κρέμα γάλακτος 
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια
  • 3 κρόκοι αυγών + 1 αυγό ολόκληρο
  • 160 γρ. (¾ φλ.) ζάχαρη άχνη
  • 70 γρ. μαντολάτο λευκό σε κομματάκια  [*]
  • 40 γρ. (¼ φλ.) αμύγδαλα ψημένα χοντροκομμένα
  • 150 γρ. φρούτα εποχής (σμέουρα, μπανάνες, φράουλες) σε κομματάκια
  • σιρόπι σοκολάτας ή λιωμένη κουβερτούρα και φρούτα για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη, η οποία να προεξέχει περιμετρικά,  μια μακρόστενη φόρμα του κέικ διαστάσεων 8 x 23 εκ. 
  2. Τοποθετείτε σε κατσαρολίτσα τη κρέμα γάλακτος και τη κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομματάκια και ανακατεύετε για 5 λεπτά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έχετε μια λεία σοκολατένια κρέμα. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφού μισοκρυώσει το βάζετε στο ψυγείο για 30′ να κρυώσει πλήρως.
  3. Εν τω μεταξύ χτυπάτε καλά στο μίξερ τους κρόκους αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Βάζετε το μείγμα σε μπεν μαρί (βεβαιωθείτε ότι το μπολ του μπεν μαρί δεν ακουμπάει το νερό που κοχλάζει) και ανακατεύετε για 8′ μέχρι να έχετε ένα μείγμα παχύ. Κατεβάζετε το μπολ από το μπεν μαρί και το χτυπάτε με το μίξερ χειρός για 2 λεπτά μέχρι να κρυώσει.
  4. Αναμιγνύετε σταδιακά ανακατεύοντας το μείγμα σοκολάτας στο μείγμα αυγών. Προσθέτετε και τα μαντολάτα, τα αμύγδαλα και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Το καλύπτετε με τη μεμβάνη και το βάζετε στη κατάψυξη μέχρι να παγώσει.
  5. Όταν πρόκειται να σερβίρετε ξεφορμάρετε το γλυκό σε μακρόστενη πιατέλα και γαρνίρετε με λιωμένη σοκολάτα και φρούτα εποχής ή ξηρούς καρπούς.

* Νουγκά: Η Ιστορία του «Νουγκά» χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο, όπου έφτιαχναν πολλά γλυκά με μέλι και αμύγδαλα και εξαπλώθηκε αυτή η τέχνη, όταν μεταφέρθηκαν τα δεντρίλια της αμυγδαλιάς από τους Ρωμαίους στην νότια Ευρώπη.
Όμως στην μορφή που περίπου εμείς τα ξέρουμε σήμερα, εξαπλώθηκαν από τη Γαλλία στη γνωστή οινοπαραγωγική περιοχή «Languedoc» και βόρεια των Μαρσαλιών, όπου ευδοκιμούσαν πολύ οι αμυγδαλιές και όπου αρχικά δημιουργήθηκε ένα κέικ το «Nux Gum» ή «Nougo» (αμυγδαλότουρτα). Μετά το απολαυστικό γλυκό διείσδυσε σε όλη την Ευρώπη. 

Όλες οι χώρες έχουν τη δική τους παραλλαγή: Μαντολάτο στην Ελλάδα, Torrone στην Ιταλία, Nougat στη Γαλλία, Turron στην Ισπανία κτλ..

Οι βασικές κατηγορίες είναι δύο. Το λευκό και το χρυσαφένιο.

Το λευκό είναι πιο μαλακό και το χρυσαφί είναι πιο σκληρό γιατί βασικό του συστατικό είναι η καραμέλα (στη Γαλλία ονομάζεται Nougatine).



Sintayes.gr,

Συνταγή: Σοκολατένιος κορμός “Nουγκά” semifreddo