Σοκολατένιος κορμός Χριστουγέννων

Σοκολατένιος κορμός Χριστουγέννων

Ένας εύκολος Χριστουγεννιάτικος σοκολατένιος κορμός για το γιορτινό τραπέζι σας. Δεν υπάρχει Χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς ένα χριστουγεννιάτικο κορμό και δη σοκολατένιο για τους λάτρεις της σοκολάτας και όχι μόνο. Σας προτείνουμε λοιπόν μια απλή, εύκολη συνταγή για ένα κορμό που σίγουρα θα κλέψει τις εντυπώσεις στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας.

Υλικά συνταγής

  • Για το παντεσπάνι:
  • 6 αυγά χωριστά τα ασπράδια και οι κρόκοι
  • 150 γρ. ζάχαρη (50 γρ. + 100 γρ. χωριστά)
  • 50 γρ. κακάο σκόνη
  • 1 κοφτό κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • βούτυρο λιωμένο + σκόνη κακάο για άλειμμα ταψιού
  • 5 κ.σ. ζάχαρη άχνη + επιπλέον για πασπάλισμα (προαιρετικά)
  • Για τη κρέμα σοκολάτας:
  • 180 γρ. σοκολάτα μαύρης ημίγλυκης κουβερτούρας, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 220 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το παντεσπάνι: Ρίχνετε στο κάδο του μίξερ τα ασπράδια αυγών και τα χτυπάτε μέχρι να αφρατέψουν καλά. Προσθέτετε σταδιακά τα 50 γρ. ζάχαρης συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα που να “στέκεται” και να γυαλίζει. Όταν είναι έτοιμη σταματήστε αμέσως τη λειτουργία του μίξερ γιατί θα “κόψει” και θα ξεφουσκώσει η μαρέγκα σας. 
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τους κρόκους αυγών και τα υπόλοιπα 100 γρ. ζάχαρη και τα χτυπάτε πολύ καλά με το μίξερ χειρός για 3-4 λ περίπου ή μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτόχρωμο χρώμα και έχετε ένα πυκνό κρεμώδες μείγμα. Προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας, κοσκινίζετε και το κακάο και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. 
  3. Ρίχνετε πρώτα 2-3 κ.σ. μαρέγκας στο σοκολατένιο μείγμα, ανακατεύετε να ενσωματωθεί και στη συνέχεια προσθέτετε σταδιακά όλη την υπόλοιπη μαρέγκα “διπλώνοντάς” τη με μια μαρίζ με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 
  4. Στρώνετε σε ένα ταψί 30 x 40 εκ. μια λαδόκολλα την οποία βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με σκόνη κακάο. Ρίχνετε το μείγμα για το παντεσπάνι στο ταψί, το απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180° C φούρνο στον αέρα για 16-18 λ ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνό και καθαρό.
  5. Βγάζετε το παντεσπάνι σας από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς. Στη συνέχεια στρώνετε στο πάγκο εργασίας σας ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολας και το πασπαλίζετε, με μικρό σουρωτήρι, με τις 5 κ.σ. ζάχαρη άχνη.  Αναποδογυρίζετε  με προσοχή από το ταψί το παντεσπάνι πάνω στη λαδόκολα, το σκεπάζετε καλά με μια καθαρή πετσέτα για να μη ξεραθεί αλλά να παραμείνει μαλακό και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσει πολύ καλά. 
  6. Για τη κρέμα: Λιώνετε τα κομματάκια κουβερτούρας σε μπεν μαρί, σε νερό που σιγοβράζει φροντίζοντας να μην ακουμπά το νερό στο μπολ με τη σοκολάτα, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
  7. Εν τω μεταξύ κοσκινίζετε τη ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ προσθέτετε το βούτυρο και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτετε τη κρύα λιωμένη σοκολάτα και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν και έχετε μια λεία σοκολατένια κρέμα. 
  8. Για τη συναρμολόγηση του ρολού: Αφαιρείτε τις λαδόκολλες από το κρύο παντεσπάνι, το πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη και ισιώνετε τις άκρες του με ένα κοφτερό μαχαίρι. Απλώνετε από πάνω ισομερώς ένα λεπτό στρώμα σοκολατένιας κρέμας φροντίζοντας να αφήσετε ένα περιθώριο 1-2 εκ. περιμετρικά στις άκρες του. 
  9. Το τυλίγετε προσεκτικά σε ρολό, σφίγγοντάς το καλά για να μην ανοίξει. Μεταφέρετε το κορμό σας σε πιατέλα σερβιρίσματος, με την άκρη/τελείωμα προς τα κάτω και τον καλύπτετε με την υπόλοιπη σοκολατένια κρέμα, στρώνοντάς το ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Με ένα πιρούνι κάνετε μερικές κάθετες γραμμές στη κρέμα και τον βάζετε στο ψυγείο για 2 τουλάχιστον ώρα. Πριν τον σερβίρετε τον πασπαλίζετε, προαιρετικά, με λίγη ζάχαρη άχνη.  

Σημείωση: Προαιρετικά, μπορείτε να ραντίσετε με 30-40 ml κονιάκ το κρύο παντεσπάνι σας πριν το αλείψετε με τη σοκολατένια κρέμα και τυλίξετε σε ρολό. 

Καλά Χριστούγεννα