Σοκολατένιο σαλάμι με μπισκότα και ξηρούς καρπούς

Σοκολατένιο σαλάμι με μπισκότα και ξηρούς καρπούς

Σοκολατένιο χιονισμένο σαλάμι “κορμός” ψυγείου με μπισκότα και ξηρούς καρπούς που πρώτα τον τρως με τα μάτια και μετά με το στόμα. Ένα πανεύκολο, αγαπημένο σοκολατένιο γλύκισμα με απλά υλικά, που πάντα είναι ευπρόσδεκτο από μικρούς και μεγάλους για το τέλειο επιδόρπιο και όχι μόνο. 

Υλικά συνταγής

  • 400 γρ. σοκολάτα ημίγλυκης κουβερτούρας, κομμένη σε μικρά κομματάκια
  • 180 γρ. βούτυρο
  • 180 ml κρέμα γάλακτος πλήρης με 35-36% λιπαρά
  • 360 γρ. μπισκότα κανέλας, κομμένα σε χοντρά κομμάτια 
  • 100 γρ. αμύγδαλα ψημένα (7-10 λ στο φούρνο ή σε τηγάνι χωρίς λιπαντική ουσία), ψιλοκομμένα
  • 60 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. αλκοόλ επιλογής σας όπως λικέρ ή Kahlua ή Amaretto ή κονιάκ ή ρούμι
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζετε τη κουβερτούρα, το βούτυρο και τη κρέμα γάλακτος και τα ανακατεύετε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα και έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. 
  2. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα για 2-3 λ να κρυώσει ελαφρώς. Στη συνέχεια προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ να ενσωματωθούν ισομερώς. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη μέχρι να αρχίσει να πήζει, να μην είναι ρευστό και να σταθεροποιείται τόσο όσο να μπορείτε να το πλάσετε.
  3. Στρώνετε στο πάγκο της κουζίνας σας ένα κομμάτι διάφανης μεμβράνης και επάνω ρίχνετε το μείγμα για το σαλάμι. Του δίνετε με τα χέρια σας ένα μακρόστενο σχήμα, τυλίγετε προσεκτικά τη μεμβράνη σε ρολό και σφίγγετε τις 2 άκρες της καλά. Ρολάρετε το σαλάμι σας για να πάρει ένα ωραίο κυλινδρικό σχήμα, το μεταφέρετε σε δίσκο και το βάζετε στο ψυγείο. 
  4. Μετά από 1 ώρα στο ψυγείο το βγάζετε από το ψυγείο και το ρολάρετε πάλι στο πάγκο της κουζίνας σας, όπως είναι μαζί με τη μεμβράνη, για να πάρει ένα οπτικά τέλειο κυλινδρικό σχήμα που ίσως χάλασε στη βάση του στο σημείο που ακουμπούσε στη πιατέλα. Το ξαναβάζετε στο ψυγείο και το αφήνετε μέχρι να σφίξει εντελώς, ιδανικά και ένα ολόκληρο βράδυ.
  5. Δύο (2) ώρες πριν το σερβίρετε το βγάζετε στο ψυγείο και αφαιρείτε τη πλαστική μεμβράνη. Κοσκινίζετε πάνω στη πιατέλα σερβιρίσματος λίγη ζάχαρη άχνη, τοποθετείτε από πάνω το κορμό, ρίχνετε από πάνω και άλλη ζάχαρη άχνη και με τα χέρια σας το καλύπτετε ολόκληρο. Μετά τις 2 ώρες περίπου, που θα έλθει το σαλάμι σας, σε θερμοκρασία δωματίου και θα έχει μαλακώσει το κόβετε σε φέτες και σερβίρετε. 

Αρχική ιδέα προσαρμοσμένο από εδώ, Photo