Σοκολατένιο κέικ με βατόμουρα και γκανάζ σοκολάτας

Σοκολατένιο κέικ με βατόμουρα και γκανάζ σοκολάτας

Ένα υπέροχο σοκολατένιο κέικ με σταγόνες σοκολάτας, με φρέσκα βατόμουρα και μπλούμπερις καλυμμένο με μια τέλεια γκανάζ σοκολάτας. Μια πραγματικά εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα λαχταριστό, αφράτο κέικ με κόκκινα και μαύρα βατόμουρα που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με την υπέροχη υφή και πλούσια γεύση του!

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ:
  • 2 φλ. τσαγιού βατόμουρα φρέσκα (ανάμεικτα: 1 φλ. κόκκινα + 1 φλ. μαύρα ή μπλούμπερις)
  • 1 ½ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 ¼ φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 ¼ φλ. τσαγιού (275 γρ.) βούτυρο, μαλακωμένο καλά σε θερμοκρασία δωματίου (+ επιπλέον για άλειμμα ταψιού)
  • 1/2 φλ. τσαγιού κακάο σε σκόνη
  • 1/3 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ σε κόκκους
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/4 κ.γ. αλάτι 
  • 1/2 φλ. τσαγιού βραστό νερό 
  • 1 φλ. τσαγιού σταγόνες μαύρης κουβερτούρας
  • Για τη ganache σοκολάτας:
  • 230 γρ. σταγόνες σοκολάτας μαύρης κουβερτούρας
  • 2/3 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε μια αντικολλητική, μακρόστενη φόρμα με διάσταση βάσης 23×13 εκ. περίπου.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε τη ζάχαρη, το βούτυρο, τη σκόνη κακάο, τη κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το εκχύλισμα βανίλιας, τους κόκκους καφέ, τη σόδα και το αλάτι και τα χτυπάτε να αναμειχθούν καλά. Ρίχνετε σταδιακά, λίγο τη φορά το βραστό νερό και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί. 
  3. Προσθέτετε στο μείγμα τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύετε να ενσωματωθούν ομοιόμορφα. Ρίχνετε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα, ισιώνετε την επιφάνειά του και στρώνετε από πάνω 2/3 φλ. βατόμουρα, ανάμεικτα κόκκινα και μαύρα. Ψήνετε το κέικ σας στο προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λ., ή μέχρι όταν βυθίσετε στο κέντρο του μια οδοντογλυφίδα να βγει καθαρή.
  4. Το αφαιρείτε από το φούρνο, το αφήνετε για 15 λ μέσα στη φόρμα να “σταθεί”. Στη συνέχεια το ξεφορμάρετε σε σχάρα και το αφήνετε μέχρι να κρυώσει εντελώς. (Προαιρετικά, μετά τα 15 λ αντί να ξεφορμάρετε το κέικ σας τυλίξτε το μέσα στη φόρμα με πλαστική μεμβράνη και τοποθετείστε το στη κατάψυξη για να κρυώσει καλύτερα και να κόβετε πολύ εύκολα σε φέτες).
  5. Για τη γκανάζ σοκολάτας: Λιώνετε σε μπεν μαρί τις σταγόνες σοκολάτας, τη κρέμα γάλακτος και το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να λιώσουν καλά οι σταγόνες σοκολάτας και έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. (Στη διαδικασία του μπεν μαρί, το νερό στη κατσαρολίτσα πρέπει να σιγοβράζει και να μην ακουμπά το μπολ με τα υλικά). Αφαιρείτε το μείγμα από το μπεν μαρί και το αφήνετε στην άκρη. 
  6. Τοποθετείτε το, κρύο πλέον, κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος, το περιχύνετε με τη γκανάζ σοκολάτας και από πάνω στρώνετε τα υπόλοιπα κόκκινα και μαύρα βατόμουρα. Το σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Σοκολατένιο κέικ με βατόμουρα και γκανάζ σοκολάτας