Σοκολατένιο κέικ με γλάσο σοκολάτας νηστίσιμο

Σοκολατένιο κέικ με γλάσο σοκολάτας νηστίσιμο

Κέικ σοκολάτας, γαρνιρισμένο και με γλάσο σοκολάτας νηστίσιμο. Μια πολύ εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο αφράτο σοκολατένιο κέικ για να απολαμβάνετε την αγαπημένη σας σοκολάτα ακόμα και τις ημέρες που νηστεύετε.

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ:
  • 400 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο, τριμμένη στη χονδρή πλευρά του τρίφτη
  • 600 γρ. νερό
  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 90 γρ. σπορέλαιο ή μισό σπορέλαιο μισό ελαιόλαδο
  • 65 γρ. κακάο σκόνη
  • 1 κ.γ. ξίδι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. σκόνη βανίλιας
  • 100 γρ. φουντούκια (θρυμματισμένο στο multi)
  • Για το γλάσο σοκολάτας:
  • 250 γρ. (2 τεμ.) σοκολάτες κουβερτούρας σε κομματάκια
  • 4 κ.σ. σπορέλαιο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε ελαφρώς μια μέτρια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση. Προαιρετικά πασπαλίστε τη φόρμα με λίγο κακάο σκόνη.
  2. Για το κέικ: Λιώνετε τη κουβερτούρα σε μπεν μαρί (δηλαδή μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ, στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό με προσοχή το νερό που βράζει να μην ακουμπά το μπολ με τη σοκολάτα). Αποσύρετε από τη φωτιά.
  3. Σε μπολ βάζετε το νερό, το αλεύρι, το λάδι, το κακάο, το ξίδι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και τα χτυπάτε καλά με το μίξερ χειρός, μέχρι να φτιάξετε ένα αφράτο και λείο μείγμα. Προσθέτετε τη λιωμένη κουβερτούρα και χτυπάτε για λίγο ακόμα, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στο μείγμα. Τέλος, ρίχνετε τα τριμμένα φουντούκια και χτυπάτε για ένα ακόμα λεπτό.
  4. Αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα και τη βάζετε στο προθερμασμένο φούρνο. Ψήνετε το κέικ για 45 λ, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά. Για να βεβαιωθείτε ότι το κέικ σας είναι έτοιμο, βυθίστε ένα καλαμάκι ή μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του και αν βγει καθαρό το κέικ σας είναι έτοιμο. Το αφαιρείτε από το φούρνο, το αφήνετε μέσα στη φόρμα για 5 λ να “σταθεί” και μετά το ξεφορμάρετε επάνω σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς. 
  5. Για το γλάσο σοκολάτας: Λιώνετε σε μπεν μαρί τα κομματάκια κουβερτούρας με το σπορέλαιο ανακατεύοντας μέχρι να έχετε μια λεία κρέμα. Μόλις είναι έτοιμο, περιχύνετε το κέικ και γαρνίρετε (προαιρετικά) με φρούτα εποχής ή ξηρούς καρπούς ή τρίμμα σοκολάτας κουβερτούρας.

Allrecipestoomuchchoc-iStock_thinkstock



Sintayes.gr,

Συνταγή: Σοκολατένιο κέικ με γλάσο σοκολάτας νηστίσιμο